(10.03.2016; www.dennikn.sk; Ekonomika Slovensko, 18:02, s. ‑; Denisa Čimová)
Krátko po voľbách a narýchlo sa snaží minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer‑SD) písomne upraviť, čím by sa mali riadiť pri obstarávaní potravín školské jedálne, ale aj iné zariadenia hromadného stravovania, ktoré patria pod štát či VÚC. Dva dni po voľbách totiž predložil na pripomienkovanie Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie.
“Keďže existuje priame prepojenie medzi bezpečnosťou a kvalitou potravín, ktoré konzumuje obyvateľstvo a jeho zdravím a starostlivosťou o zdravie, je nevyhnutné zadefinovať požiadavky na bezpečnosť a kvalitu hlavných skupín potravín,” píše.
Pri niektorých potravinách navrhuje kupovať potraviny len z kruhu niekoľkých desiatok kilometrov od jedálne. Pri väčšine určuje, aby boli do jedálne dodané krátko po dni výroby, zdôrazňuje aj to, že by mali dostať prednosť potraviny so Značkou kvality či obdobnou značkou.
“Pri zabezpečovaní surovín pre hromadné stravovanie je nevyhnutné potraviny nakupovať v najvyššej kvalite, s vysledovateľnosťou pôvodu, zohľadňovať ich sezónnosť, preferovať potravinárske produkty regionálnych výrobcov a zachovávať ich vlastnosti tak, aby zabezpečovali výživové potreby stravníkov,” tvrdí ministerstvo.
Dodáva, že aj keď pri platnej legislatíve jedálne nemôžu uprednostňovať potraviny domáceho pôvodu, pre zachovania čerstvosti je vhodné skrátiť odbytový reťazec, eliminovať poškodenie potravín alebo surovín spôsobené dlhotrvajúcim dovozom.
Čo navrhujú ‑ minimálne požiadavky
Mäso a mäsové výrobky:
robiť obstarávanie zvlášť pre hydinové a ostatné mäso a zvlášť pre hydinové výrobky a mäsové výrobky,
nerobiť spoločné obstarávanie pre mrazené výrobky, ale robiť samostatné obstarávanie pre hydinové mäso a samostatné pre ryby, samostatné pre zeleninu,
do zmluvných podmienok zakotviť možnosť okamžitej výpovede pri porušení podmienok,
preferovať tovar so zvýšenou úrovňou kontroly, preukázanou napríklad Značkou kvality SK, prípadne podobnou značkou, ktorá má v systéme intenzívnejšiu kontrolu autorizovanou kontrolnou inštitúciou,
nakupovať čerstvé mäso, nie mrazené hydinové, bravčové, hovädzie,
pri čerstvom mäse žiadať dodávku v prvej tretine doby spotreby vyznačenej na tovare, pri mäsových výrobkoch v prvej pätine z doby spotreby,
trvať na mäsových výrobkoch bez farbív, bravčových a hovädzích bez konzervačných látok a zahusťovadiel viažúcich vodu.
Vajcia:
preferovať tovar so zvýšenou úrovňou kontroly, preukázanou napríklad Značkou kvality SK, prípadne podobnou značkou,
kupovať iba vajcia pochádzajúce zo schválených a kontrolovaných chovov,
žiadať doloženie úradné overeného rozhodnutia o schválení farmy pre chov nosníc vydané ŠVPS, čestného prehlásenia dodávateľa, že bude dodávať iba tovar od výrobcu, od ktorého dodal rozhodnutie o schválení farmy,
žiadať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako jedna sedmina ‑ trvať na dodaní čerstvých vajec nie starších ako 4 dni.