Predstavenstvo Únie hydinárov Slovenska sa na svojom zasadnutí v Nitre zaoberalo súčasnou situáciu v odvetví, ktorú dlhodobo nepriaznivo ovplyvňuje najmä nízky podiel predaja domácej produkcie v obchodných reťazcoch. Počas tohtoročného leta s tropickými teplotami sa k tomu pridali zvýšené náklady na zabezpečenie výkrmu a spracovania brojlerovej hydiny. S mimoriadnymi podmienkami sa museli popasovať na všetkých článkoch produkcie hydinového mäsa – od rozmnožovacích chovov, v ktorých bolo menej vajec, čo spôsobilo pokles počtu jednodňových kurčiat. V dôsledku toho klesla hustota zástavu u niektorých veľkochovateľov, čo momentálne pociťujú spracovatelia. V tropických horúčavách kurčatá menej jedli, mali nižšie prírastky, pre udržanie ich kondície bolo potrebné dostať do výživy doplňujúce preparáty na báze c vitamínu, haly nepretržite klimatizovať, zvýšenou starostlivosťou zabezpečovať čerstvú vodu v napájadlách, čo celkovo podľa predbežných vyčíslení zvyšuje chovateľov náklady o viac ako 15 percent. Únia hydinárov Slovenska preto žiada príslušné státne orgány o využitie všetkých dostupných prostriedkov na kompenzáciu týchto strát, v opačnom prípade to môže mať spolu s dlhodoboklesajúcim zastúpením domácej hydiny v obchodných reťazcoch pre chovateľov a spracovateľov hydiny likvidačné dôsledky.