Najstarším domestifikovaným vtákom v Európe je hus domáca. Hus bola zdomácnená priamo v európskom prostredí, zatiaľčo kačice boli do Európy dovezené z Ázie.
Produkcia vodnej hydiny má na slovenskom území dlhú tradíciu. Napriek tomu produkcia na Slovensku po roku 2000 neustále klesá. Pokiaľ v roku 2000 sme vyprodukovali 528 ton živých kačíc, v roku 2014 to bolo iba 80 ton kačíc. Podiel kačíc na celkovej produkcii hydiny poklesol zo 5,5 % na dnešných 0,9 %. Podiel husí je na produkcii hydiny v SR je iba 0,8 %. Najvýraznejší pokles produkcie kačíc bol medzi rokmi 2002 a 2011, kedy poklesla ročná produkcia o 498 ton.
Pozitívne musíme hodnotiť nárast produkcie vodnej hydiny v minulom roku. Ale produkcia stále výrazne zaostáva za maximálnymi stavmi z minulosti. V roku 2014 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 80 ton kačíc (medziročný nárast o 38,4 % – o 22 ton) a 73 ton husí (medziročný nárast o 92,8 % – o 35 ton). U kačíc a husí nastal výrazný pokles chovov po roku 2000. Preto ak porovnáme roky 2000 a 2014 zistíme, že aj napriek medziročnému rastu výroby, sme v roku 2014 vyprodukovali iba 14,9 % objemu výroby živých jatočných kačíc oproti roku 2000.
Jatočná výťažnosť u kačíc je na úrovni 70-75 %, u husí na úrovni 72-74 %. Priemerná jatočná hmotnosť kačíc bola v roku 2014 na úrovni 3,12 kg a priemerná jatočná hmotnosť husí na úrovni 5,41 kg. Kačacie a husacie mäso nebolo na našich bitúnkoch v roku 2014 spracovávané žiadne. Z domácich chovov vyprodukujeme iba 5 % spotreby vodnej hydiny.
Počty husí klesli v SR za posledných 20 rokov z 96 tisíc kusov na dnešných 28 tisíc kusov. Počty kačíc klesli z 253 000 kusov v roku 2003 na dnešných 166 000 kusov. Veľkochovy kačíc sú v dnešnej dobe v SR iba 2 – v Kráľovom Brode a v Topoľnici. Veľkochovy husí sú na Slovensku tiež iba 2 – vo Veľkých Trakanoch a Rakovej.
Vývoj počtov vodnej hydiny v tis. kusov v posledných rokoch:
Rok | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |
Husi | 40 | 38 | 34 | 36 | 36 | 35 | 33 | 37 | 29 | 32 | 32 | 28 | 31 | 33 | 28 |
Kačice | 246 | 248 | 253 | 251 | 249 | 250 | 239 | 240 | 194 | 179 | 179 | 170 | 166 | 192 | 167 |
Vývoj produkcie vodnej hydiny v tonách v posledných rokoch:
Rok | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |
Kačice | 28 | 35 | 30 | 68 | 58 | 80 |
Husi | 40 | 18 | 34 | 39 | 38 | 73 |
Výhody konzumácie mäsa vodnej hydiny
Husacie mäso obsahuje trikrát viac vitamínu B2 a takmer dvakrát viac vitamínu B6 ako iné druhy mäsa. Okrem toho je kvalitným zdrojom draslíka a fosforu. Iba 100 g husacieho mäsa obsahuje jednu tretinu odporučenej dennej dávky železa pre ženy a viac ako polovicu dennej dávky pre mužov. Kačacie mäso obsahuje trikrát toľko železa a dvakrát viac vitamínu B1 a B2 ako iné druhy mäsa.
Veľké využitie majú aj pečeň a tuk z vodnej hydiny. Hydinový tuk má rozdielne zloženie a vlastnosti ako tuk veľkých hospodárskych zvierat, je tekutejší, vyznačuje sa vyšším zastúpením esenciálnych mastných kyselín (viac ako 20 %, oproti 2-7 %), čo má z hľadiska výživy človeka priaznivý dopad. Najtučnejšie mäso z hydiny je kačacie, ale ak odstránite kožu, kačacie mäso je menej kalorické ako husacie, pretože väčšina tuku je uložená v koži. Obsah tuku v mäse vodnej hydiny je u jatočných husí a kačíc na úrovni 12-20 %, čo je podobný obsah ako u bravčového alebo hovädzieho mäsa (18-40 %, resp. 2-36 %).