Aktuality

Horúčavy trápia nielen ľudí, ale aj hydinu

Extrémne horúčavy týchto dní nútia hydinárov venovať zvýšenú  starostlivosť zvieratám, pretože brojlere i nosnice, háklivé na výkyvy teplôt, potrebujú pre svoj život primerané podmienky počas celého roka. A tie chovatelia zabezpečujú v horúčavách viacerými spôsobmi. Od nočného vetrania priestorov, cez klasické  ochladzovania vodou striech hál s kurčatami až po maximálne…

Takmer všetka hydina v reštauráciách je z dovozu

BRATISLAVA (SITA) – Len približne 5 % slovenských reštaurácií ponúka slovenskú hydinu, zvyšných 95 % pochádza z dovozu. A to najmä Poľska či Brazílie. “Keď sme si urobili prieskum v týchto zariadeniach, zistili sme, že stravovacie zariadenia nakupujú prevažne mrazenú hydinu, ktorá obsahuje vodu a cudzie látky,” skonštatoval na štvrtkovej tlačovej besede riaditeľ Únie…

Navždy nás opustil Ing. Ivan Gróf

V sobotu 14. mája 2022 sme sa v Nitre navždy rozlúčili s dlhoročným pracovníkom slovenského agropotravinárstva Ing. Ivanom Grófom, ktorý nás nečakane opustil vo veku 55 rokov. Ing. Ivan Gróf celý svoj profesionálny život zasvätil hydinárskemu odvetviu. Narodil sa 1.apríla 1967 v Bratislave,   detstvo a mladosť prežil v Stupave. Stredoškolské štúdium absolvoval na Strednej…

Výrobne náklady sú násobne vyššie ako odbytové ceny

Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a aj počas roku 2022 sa opätovne zhoršuje. Neustály rast výrobných nákladov, nízke odbytové ceny, nárast dovozu hydinového mäsa a vajec, absencia systémovej finančnej podpory sektora a nedostatočné riešenie existujúcich problémov sa podieľajú na ďalšom zhoršovaní situácie. Od začiatku roku 2021 do februára 2022 sme…

Ani v roku 2021 nebola systémová podpora chovu hydiny

Bratislava 6. januára (TASR) – Zásadným problémom chovateľov hydiny v SR je skutočnosť, že ani v roku 2021 nebola spustená systémová podpora chovu hydiny. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár pri hodnotení minulého roku. Pripomenul, že v januári 2020 bol v Bruseli schválený druhý dodatok k schéme štátnej pomoci na prevenciu, kontrolu a eradikáciu…

Rok 2022 bude rokom rastu výrobných nákladov

Bratislava 2. januára (TASR) – Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) v roku 2022 očakáva ďalší rast výrobných nákladov v chove a spracovaní hydiny. Uviedol to pre TASR riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa neho už teraz avizujú, že od januára 2022 budú mať výrazný nárast cien energií – pri elektrickej energii o viac ako 200 % a plyne o viac ako 500 %.…

Drahá výroba, nízke odbytové ceny

ZHORŠUJÚCA SA SITUÁCIA V CHOVE NOSNÍC Od začiatku tohto roku zaznamenávame neustály rast výrobných nákladov v chove hydiny. Najvýraznejší nárast sme zaznamenali u cien kŕmnych zmesí pre hydinu. Každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má zásadný vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine, pretože náklady na krmivá predstavujú 45 % všetkých nákladov pri produkcii vajec. Od…

Pandémia zrušila seminár hydinárov

Únia hydinárov Slovenska kvôli nepriaznivému pandemickému vývoju v SR ako aj rovnako nepriaznivej situácii v okolitých krajinách rozhodla o zrušení každoročnej medzinárodnej hydinárskej konferencie Seminár ÚHS 2021, ktorá sa mala uskutočniť dňa 30.11.2021 vo Vysokých Tatrách.

Tony dovezenej hydiny s nebezpečnou baktériou sa zjedli

Počas októbra bol do krajiny päťkrát importovaný tovar so salmonelou. Spolu išlo o 9 500 kilogramov. Európska legislatíva hovorí jasne. V potravinových produktoch uvádzaných na trh nesmie byť zistená prítomnosť salmonely, ktorá spôsobuje ochorenie známe ako salmonelóza. V prípade, že k tomu dôjde, výrobcom, distribútorom a predajcom hrozia sankcie za porušenie hygienických predpisov.…

Vyše 20% jatočnej hydiny išlo von

Bratislava 10. októbra (TASR) – Vlani sa zo SR vyviezla pätina vyprodukovanej živej jatočnej hydiny. Uviedol to   riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár s odvolaním na situačnú správu Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. V roku 2020 sa podľa neho z vyprodukovanej živej jatočnej hydiny vyviezlo do cudziny na zahraničné bitúnky 11 miliónov…

Podporujeme slovenské hydinové výrobky a vajcia

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu.

Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia.

Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.