Aktuality

Aktuálne informácie o činnosti Únie hydinárov Slovenska hľadajte na www.uniahydinarov.sk

Pred sviatkami je hydiny a vajec dostatok, o cenách v obchodoch hydinári nerozhodujú

V období pred Veľkou nocou zaznamenávajú hydinári každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach ako aj hydinovom mäse. Ako povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, aj v tomto roku majú producenti pripravenú dostatočnú ponuku z domácej výroby, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom…

Hydinári proti návrhu zákona o zákaze klietkových chovov

Poslanecká iniciatíva, ktorá chce zákonom zakázať od roku 2025 chov nosníc v obohatených klietkach , nemá žiadne opodstatnenie, konštatovali na TB predstavitelia Únie hydinárov Slovenska. Daniel Molnár a Ladislav Birčák. Chov nosníc je legislatívne upravený právnymi predpismi EÚ ako aj našimi vnútroštátnymi predpismi. V súčasnosti platná legislatíva EÚ chov nosníc v obohatených klietkach…

O nových trendoch  v chove hydiny a vo výrobe vajec

V snahe sprostredkovať hydinárom najnovšie poznatky z oblasti liahnutia, chovu a spracovania hydiny a produkcie slepačích vajec organizuje Únia hydinárov Slovenska pravidelne odborný Seminár ÚHS. Po dvojročnej prestávke vynútenej protipandemickými opatreniami sa koncom novembra už na jeho 30. ročníku  zúčastnilo rekordných vyše 220 ľudí nielen zo Slovenska, ale  aj z viacerých…

Koľko budú stáť vajcia, príde spotrebiteľ o tie najlacnejšie?

Chovatelia nosníc na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roku 2021. V chove nosníc spôsobujú chovateľom veľké problémy rastúce ceny elektrickej energie, plynu, kŕmnych zmesí a pohonných hmôt. Na rastie cien krmív sa podieľa nielen rast cien obilnín z dôvodu konfliktu na Ukrajine a tohtoročného sucha, ale aj rast cien elektriny a plynu používanej pri…

Hydinári sa znova stretnú v Tatrách

Po dvojročnej prestávke, spôsobenej pandémiou koronavírusu pokračuje Únia hydinárov Slovenska v organizovaní odborných seminárov. Tentokrát sa uskutoční 29. novembra 2022 v hoteli Permon na Podbanskom. Pre účastníkov je pripravený program s viacerými zaujímavými prednáškami odborníkov, ktorí poukážu na aktuálne trendy v oblasti chovu a spracovania hydiny.…

Najnovšia kauza súvisiaca s kŕmením kurčiat

Najnovšia poľská kauza súvisiaca s kŕmením kurčiat, moriek a kačíc pre potravinárske účely nevhodnými priemyselnými olejmi, ktoré sa používajú pri výrobe mazív a palív, iba zvyšuje pochybnosti a dohady o dodržiavaní európskych štandardov z pohľadu technologickej disciplíny a kontroly u našich severných susedov. Veď nie je to prvá aféra, stačí len spomenúť takmer každoročne sa vyskytujúcu…

Brutálny rast nákladov nemusí hydina prežiť!

Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazné zdražovanie všetkých vstupov do výroby už od začiatku roku 2021. Avšak počas roku 2022 sa intenzita nárastu nákladov výrazne zvyšuje. Najväčší nárast zaznamenávame pri cenách kŕmnych zmesí, elektrickej energie, plynu, pohonných hmôt a obalových materiálov. Vo výkrme hydiny robia chovateľom hydiny veľké problémy rastúce…

Horúčavy trápia nielen ľudí, ale aj hydinu

Extrémne horúčavy týchto dní nútia hydinárov venovať zvýšenú  starostlivosť zvieratám, pretože brojlere i nosnice, háklivé na výkyvy teplôt, potrebujú pre svoj život primerané podmienky počas celého roka. A tie chovatelia zabezpečujú v horúčavách viacerými spôsobmi. Od nočného vetrania priestorov, cez klasické  ochladzovania vodou striech hál s kurčatami až po maximálne…

Navždy nás opustil Ing. Ivan Gróf

V sobotu 14. mája 2022 sme sa v Nitre navždy rozlúčili s dlhoročným pracovníkom slovenského agropotravinárstva Ing. Ivanom Grófom, ktorý nás nečakane opustil vo veku 55 rokov. Ing. Ivan Gróf celý svoj profesionálny život zasvätil hydinárskemu odvetviu. Narodil sa 1.apríla 1967 v Bratislave,   detstvo a mladosť prežil v Stupave. Stredoškolské štúdium absolvoval na Strednej…

Výrobne náklady sú násobne vyššie ako odbytové ceny

Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a aj počas roku 2022 sa opätovne zhoršuje. Neustály rast výrobných nákladov, nízke odbytové ceny, nárast dovozu hydinového mäsa a vajec, absencia systémovej finančnej podpory sektora a nedostatočné riešenie existujúcich problémov sa podieľajú na ďalšom zhoršovaní situácie. Od začiatku roku 2021 do februára 2022 sme…

Podporujeme slovenské hydinové výrobky a vajcia

Mäso z hydiny je symbolom modernej, zdravej a nutrične hodnotnej výživy. Je zdrojom kvalitných bielkovín, obsahuje kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín nevyhnutných pre rast, vývoj a regeneráciu organizmu.

Tradícia chovu hydiny a produkcie vajec na Slovensku, miliónové investície v posledných rokoch do modernizácie výrobných zariadení a prevádzkových priestorov, špičkový genetický materiál, zdravotne spôsobilé krmivá a kvalitná zootechnika pod stálym dohľadom veterinárnej kontroly sú zárukou toho, že zo slovenských chovov a porážkarní sa produkuje vysokokvalitné a zdravotne bezpečné hydinové mäso a konzumné vajcia.

Dozrel čas na to, ako upozorňujú odborníci, aby sme si všetci uvedomili, že potraviny sú základom zdravia.