Extrémne horúčavy týchto dní nútia hydinárov venovať zvýšenú starostlivosť zvieratám, pretože brojlere i nosnice, háklivé na výkyvy teplôt, potrebujú pre svoj život primerané podmienky počas celého roka. A tie chovatelia zabezpečujú v horúčavách viacerými spôsobmi. Od nočného vetrania priestorov, cez klasické ochladzovania vodou striech hál s kurčatami až po maximálne využívanie klimatizácie v nových, moderných halách, čo v tomto prípade pre chovateľov to znamená vyše 20 percentný rast spotreby elektrickej energie. No i tak sa nedarí dosiahnuť optimálnu teplotu, ktorá by mala byť v halách so zvieratami okolo 20 stupňov. To má vplyv na ich celkovú úžitkovosť. Je zvýšený úhyn a nižšie denné prírastky, v prípade nosníc zaznamenávajú hydinári pokles znáškovosti. Zatiaľ čo v bežných podmienkach dodávajú chovatelia na spracovanie napríklad kurčatá vo váhe približne 2,3 kg, teraz je to len 2,1 kg, pri morkách klesá váha z priemerných 10 kg na 8,5 kg a pri moriakoch z 18 kg na 15. Približne o 15 percent je nižšia aj znáškovosť nosníc vo veľkochovoch. Slovenskí hydinári však aj v týchto sťažených podmienkach v podobe zvýšených nákladov a zníženej úžitkovosti vyvíjajú maximálne úsilie pre to, aby na trh plynule dodávali kvalitné a zdravotne nezávadné mäso a vajcia.