Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023

Ak chcete nakupovať kvalitné potraviny, mali by ste sa vedieť orientovať v ich označení. Etiketa vám dokáže prezradiť všetky potrebné informácie. Čo si všímať? Tentoraz sa pozrieme na označovanie hydinových mäsových výrobkov.

Označovanie mäsových výrobkov

Na etikete mäsových výrobkov musia byť uvedené nasledujúce údaje:

  • názov a skupina mäsového výrobku,
  • obchodné meno a sídlo výrobcu alebo distribútora,
  • netto množstvo,
  • dátum spotreby,
  • zoznam zložiek, označenie alergénov,
  • identifikácia dávky,
  • údaje o pôvode,
  • podmienky skladovania,
  • návod na použitie,
  • údaje o množstve zložiek, ktoré musia byť deklarované.

Špecifické parametre:

  • druh mäsa, ktorý výrobok obsahuje,
  • vlastnosti,
  • pôvod,
  • zloženie,
  • množstvo,
  • trvanlivosť,
  • spôsob výroby mäsa.

Všetky informácie musia byť uvedené v štátnom jazyku. Mäsový výrobok vyrobený z jedného druhu hydinového mäsa sa označuje názvom druhu použitého mäsa. Mäsový výrobok vyrobený z viacerých druhov hydinového mäsa môže byť označený ako „hydinový“.

Dátum spotreby

  • Označenie potravín musí zahŕňať dátum spotreby.
  • Určuje ho výrobca alebo baliareň na základe podmienok výroby, skladovania, prepravy a spôsobu balenia.
  • Musí byť deklarovaný dátum, dokedy je výrobok bezpečné skonzumovať.
  • Trvanlivosť nie je garantovaná pri porušení obalu alebo skladovacích podmienok.

Vedeli ste, že?

Pri hydinových mäsových výrobkoch sa neuvádza dátum minimálnej trvanlivosti, ale dátum spotreby. V prvom prípade totiž platí, že potravinu pri správnom skladovaní môžete bezpečne konzumovať aj po uplynutí tohto dátumu. Hydinové mäsové výrobky však z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze.

Označovanie pôvodu mäsových výrobkov

Pôvod mäsového výrobku označuje krajinu, kde bol mäsový výrobok vyrobený. Ak bol výrobok kompletne vyrobený v jednej krajine, označuje sa pôvod v danej krajine.

Ak jednotlivé procesy výroby prebehli vo viacerých krajinách, označuje sa pôvod v krajine, kde prebehlo posledné podstatné a hospodársky odôvodnené zušľachtenie alebo spracovanie (buď ide o dôležitý stupeň výroby, alebo je výsledkom nový výrobok).

Označovanie pôvodu základnej zložky potraviny

Colný sadzobník definuje dva spôsoby označenia:

  1. za krajinu pôvodu mäsa ako základnej zložky sa považuje krajina, v ktorej bolo zviera chované (vykrmované),
  1. za krajinu pôvodu mäsa ako základnej zložky sa považuje krajina, v ktorej bolo zviera zabité.

Stanovisko Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR:

  • Spotrebitelia majú preukázateľný záujem o pôvod mäsa.
  • Informácie o pôvode základnej zložky musia byť presné a zrozumiteľné.
  • Spôsob chovu a kvalita krmiva majú významný vplyv na kvalitu mäsa.
  • Za krajinu pôvodu mäsa sa preto považuje krajina, kde bolo zviera chované (vykrmované).

Príklady z praxe

Príklad výrobku vyrobeného v jednej krajine: Príklad výrobku, ktorého procesy výroby prebehli vo viacerých krajinách:
Krajina pôvodu:
Slovenská republika
Krajina pôvodu základnej zložky: EÚ
Krajina pôvodu: Slovenská republika
Takéto označenie nesú slovenské potraviny. Na prvý pohľad ide o potraviny zo Slovenska. V skutočnosti to tak celkom nie je. Základná zložka pochádza z krajín EÚ. Na Slovensku prebehla iba posledná fáza výroby produktu.

Ak si chcete byť istí kvalitou výrobku, okrem kódu výrobcu si všímajte logo Značka kvality. Znamená, že minimálne 75 % produktu tvorí podiel domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa uskutočnili na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny je doložená laboratórnymi skúškami.

Témy
  • označovanie potravín
Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Čo všetko prezradí označovanie potravín? Zacielené na hydinu  

  • 20.12.2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.