Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Je nevyhnutné vyčleniť prostriedky na podporu potravinárstva

  • 08.04.2021

Bratislava 5. apríla (TASR) – Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) víta vyčlenenie finančných prostriedkov zameraných na investičnú podporu v sektore poľnohospodárstva a potravinárstva. Uviedol to pre TASR riaditeľ ÚHS Daniel Molnár v súvislosti s investičnou podporou, ktorú avizoval šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO). “Chovatelia hydiny a producenti vajec sa budú môcť zapojiť do výzvy v rámci podopatrenia 4.1 a spracovatelia hydiny a vajec do výzvy v rámci podopatrenia 4.2,” spresnil Molnár. Zdôraznil, že možnosť čerpania finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ je dôležitá najmä v tomto období, keď sa každý poľnohospodársky a potravinársky subjekt borí s problémom získania dostatku disponibilných finančných prostriedkov na investície do rozvoja a modernizácie svojej výroby a možnosti zlepšenia svojej konkurencieschopnosti na domácom, ako aj zahraničných trhoch. “Pri príprave jednotlivých výziev považujeme za dôležité upozorniť na potrebu nastavenia jednotlivých parametrov, podmienok a hodnotení vo výzvach nediskriminačným spôsobom, aby sa do nich v súčasnej ekonomicky nepriaznivej situácii v poľnohospodárstve a potravinárstve mohlo zapojiť čo najväčšie množstvo podnikateľských subjektov,” podčiarkol Molnár. ÚHS podľa neho už dlhodobo upozorňuje na kritickú situáciu v chove a spracovaní hydiny v SR. Neustály rast výrobných nákladov, pokles odbytových cien, nárast dovozu hydinového mäsa, absencia systémovej finančnej podpory sektora, neriešenie existujúcich problémov, ako aj nedostatočná prezentácia slovenských potravín sa aj v roku 2021 podieľajú na ďalšom zhoršovaní situácie. “Situácia v chove a spracovaní hydiny v Slovenskej republike je počas rokov 2020 a 2021 neľahká. Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa sa v posledných rokoch dramaticky znižuje. Dnes je na úrovni 50 %, čo nás v rámci EÚ radí na posledné miesta,” dodal Molnár. Mičovský 29. marca na tlačovej konferencii informoval, že MPRV SR v súvislosti s predĺžením obdobia Programu rozvoja vidieka a zvýšením rozpočtu aj zo zdrojov Európskeho nástroja na obnovu (Next generation EU) pripravuje štyri nové výzvy zamerané na investičnú podporu v sektore poľnohospodárstva a potravinárstva. V rámci spracovania (Podopatrenie 4.2) budú podľa Mičovského podporené investície do technológií (najmä zariadenia, stroje, prístroje, laboratórne vybavenie) aj stavebné investície v jednotlivých odvetviach potravinárstva. Podporené budú investície vo výrobe, skladovaní aj odbyte. Investície tak podľa neho prispejú napríklad aj k potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti Slovenska.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.