Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Slovenských vajec je pred Veľkou nocou dostatok

  • 22.03.2021

K  Veľkej noci  oddávna patria aj vajíčka. Nielen ako symbol, ale aj ako súčasť mnohých jedál. Slovenskí veľkoproducenti vajec aj v tejto neľahkej pandemickej dobe dbajú o to, aby vajec bolo na predsviatočnom trhu dostatok. Každý chovateľ je nastavený tak, že práve teraz má plné stavy a maximálnu znášku nosníc. Denná produkcia i uskladnené množstvá sú zárukou toho, že hydinári dokážu absolútne  pokryť potreby trhu. Takže nie je dôvod dovážať ich zo zahraničia, ako to už dnes robia niektoré obchodné reťazce, keď predávajú vajcia z Poľska, Česka, Belgicka a Holandska.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zvyšuje podiel vajec z alternatívnych chovov  na úkor klietkových. Oproti vlaňajšku je to asi o 5 percent viac, čo znamená, že približne štvrtina vajec na trhu od slovenských producentov je z podstielkových, resp. voliérových chovov. Tempo preorientácie na tieto chovy je  podmienené skutočnosťou, že všetky nemalé náklady spojené s prerábkou  technológii pokrývajú  chovatelia výlučne z vlastných prostriedkov. Pritom v iných krajinách majú až polovicu nákladov hradenú zo štátnych zdrojov a tak tempo zvyšovania podielu vajce z ekologickejších  chovov je tam dvojnásobne rýchlejšie.

Cena vajec v tomto predsviatočnom období kopíruje u nás vlaňajšie ceny aj napriek  výskytu vtáčej chrípky v Poľsku, Nemecku, Maďarsku, Česku či iných krajinách, kde ceny vajec rastú. Súčasná situácia na Slovensku však nie je ďalej  udržateľná, keďže výrobcovia kŕmnych zmesí už avizovali zásadnejšie zvyšovanie cien a pritom práve krmivá predstavujú najväčšiu nákladovú položku chovateľov hydiny a nosníc. Slovenskí hydinári už dlhodobo predávajú pod výrobné náklady  a preto   spoločne s obchodníkmi budú musieť nájsť spoločnú reč pri zvyšovaní cien vajec, ale aj hydiny a hydinového mäsa. V opačnom prípade už na ďalšiu Veľkú noc budú slovenské vajcia vzácnosťou.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.