Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Koronakríza zvyšuje hydinárom náklady

  • 15.02.2021

Slovenským hydinárom sťažila koronakríza už aj tak ťažkú situáciu v odvetví. Už niekoľko mesiacov pracujú v náročných podmienkach spôsobených prepadom odbytových cien, zvyšovaním výrobných nákladov z dôvodu rôznych opatrení, absenciami zamestnancov na PN, OČR alebo v karanténe.

„Kŕmiť hydinu, starať sa o ňu a ani porážať ju sa nedá online, a tak farmy a prevádzky musia fungovať v režime zohľadňujúcom každodenné potreby zvierat, ale plne rešpektujúcom prísne epidemiologické opatrenia. Rastú nám náklady na hygienu, testovanie zamestnancov a zavádzanie bezpečnostných opatrení, zvyšujú sa mzdové náklady pre vyplácanie nadčasov pre pracovníkov zastupujúcich svojich kolegov,” povedal v piatok riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Zároveň dodal, že napriek všetkým okolnostiam je slovenskej hydiny a vajec na trhu dostatok.

Pri cenách ťahajú za kratší koniec

Slovenským hydinárom vypadli v priebehu roku 2020 tržby z gastro sektora z dôvodu dlhodobo zatvorených alebo vo výrazne obmedzenom režime fungujúcich stravovacích zariadení. Keďže podobná situácia je aj v okolitých krajinách, zvyšuje sa v zahraničí nadprodukcia hydinového mäsa a vajec, ktorá bola vysoká už pred koronakrízou. Túto nadprodukciu dovozcovia vo zvýšených množstvách tlačia do zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku za ceny, ktoré nezodpovedajú ani len výrobným nákladom slovenských hydinárov.

„Táto situácia vyvolaná koronakrízou ešte viac odkrýva finančnú podvýživenosť slovenského hydinárskeho odvetvia z domácich zdrojov. Napriek tomu, že sme plne konkurencieschopní pokiaľ ide o kvalitu, zdravotnú nezávadnosť či čerstvosť hydiny a vajec, za kratší koniec ťaháme pri cenách, ktoré sú pre väčšinu spotrebiteľov rozhodujúce,” dodal Molnár.

Fatálne dôsledky

ÚHS znepokojuje skutočnosť, že doteraz neboli prijaté žiadne účinné a dlhodobé opatrenia na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, na potrebu ktorých upozorňovali viackrát počas roku 2020. Rovnako doteraz neprišlo k vyrovnaniu podpôr do sektoru hydinárstva na úroveň okolitých krajín a k vyplateniu kompenzácií za straty spôsobené pandémiou.

V pláne obnovy SR absentuje potravinársky priemysel, čo môže mať podľa ÚHS fatálne dôsledky pre viaceré jeho odvetvia vrátane hydinárstva. „Ak nepríde k vyriešeniu základných existenčných problémov slovenského hydinárstva, do konca roku 2021 bude produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba na úroveň okolo 30 %,“ uzavrel riaditeľ ÚHS.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.