Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Ďalšia dovezená nekvalita zo zahraničia

  • 20.12.2019

Takmer pravidelne  slovenské kontrolné orgány zisťujú, aká nekvalita sa dováža na náš trh pokiaľ ide o hydinu a vajcia.  Najnovší prípad je z Turca, kde predávali obľúbené  kuracie prsia. Pravda, s nežiaducim obohatením, a to o salmonelózu.  Konkrétne Śtátna veterinárna a potravinová správa odobrala vzorky v Mäsiarni u Macíka v Príbovciach a  “mikrobiologickým vyšetrením vzorky kuracích pŕs bola zistená prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis,” uvádza ŠVPS. Kuracie mäso bolo dovezené z Poľska a malo dátum spotreby 7. decembra.

No nielen od našich severných susedov k nám prichádza hydina, ohrozujúca zdravie spotrebiteľov.

Koncom októbra tohto roku zasa nemecký reťazec DM drogerie markt musel z obchodov aj na Slovensku sťahovať bio kuracie mäso na prípravu príkrmu pre deti od štvrtého mesiaca života pod privátnou značkou dmBio. Mohli do neho totiž uniknúť čiastočky modrej fólie. Ide pritom už o druhý prípad sťahovania potravín určených pre deti firmy v tomto roku.

Tieto prípady nie sú ojedinelé a iba dokazujú, že importéri a následne domáci odberatelia sú aj po viacerých škandáloch z predchádzajúcich rokov ( brazílske kuracie prsia s karcinogénnymi stopami, salmonelóza v kuracích rezňoch z Poľska i Brazílie, fipronilové vajcia z Holandska a Poľska a pod.)  naďalej schopní voziť na slovenský trh nekvalitu zo zahraničia na úkor kvalitnej,  zdravotne bezpečnej a čerstvej slovenskej hydiny a vajec. Veď  sebestačnosť v spotrebe hydinového mäsa na Slovensku je len niečo nad 50 percent, zvyšok je z dovozu. Takúto negatívnu bilanciu nemá žiadna z okolitých krajín, o zvyšku EÚ nehovoriac. Únia hydinárov Slovenska preto pripomína spotrebiteľom, že domáca produkcia je pod neustálou veterinárnou kontrolou, že u každého chovateľa a spracovateľa hydiny platia prísne  zootechnické a hygienické normy, na rozdiel od mnohých podobných zariadení v zahraničí. To by malo byť dostatočným dôvodom pre spotrebiteľa pri rozhodovaní, akú hydinu a aké vajcia kupovať aj v tomto predsviatočnom období, kedy zaznamenávame zvýšené dovozy hydiny a vajec tak do obchodných raťazcov, ako aj do stravovacích zariadení a na rôzne trhoviská.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.