Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Má byť stravník informovaný o pôvode hydinového mäsa?

  • 11.02.2019

Slovenské média podrobne informovali o námetoch, ktoré odzneli na tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska. Vari najväčšiu pozornosť vzbudili návrhy hydinárov, aby tak, ako sa pri kúpe v obchode z obalu výrobku zákazník presne dozvie o pôvode hydiny i vajec, mal by dostať takéto informácie aj v zariadeniach verejného stravovania. Tu sú niektoré reakcie.

Rádiožurnál RTVS –  RTVS 8.2.

“Únia hydinárov navrhuje, aby bolo legislatívne upravené to, z akých krajín pôvodu nakupujú školské jedálne mäso. Reagujú tak nielen na nedávny škandál s poľským hovädzím, ale aj na dvadsať potravinových afér spojených s dovezeným hydinovým mäsom a vajciami. Únia navrhuje sprísniť kontroly, zverejňovať v jedálnych lístkoch krajinu pôvodu surovín a tiež legislatívne zabezpečiť, aby školské jedálne varili prevažne zo slovenského mäsa. Agrorezort niektoré návrhy Únie hydinárov oceňuje.

Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.”Aby informácia o pôvode potravín bola uvedená aj na jedálnom lístku, je veľmi dobrá myšlienka. Budeme hľadať riešenie ako by sa to dalo zrealizovať. Treba si ale uvedomiť, že konkrétne jedlo v reštaurácii alebo jedálni sa skladá z viacerých potravín a každá z nich môže byť teoreticky z inej krajiny.”

TA 3 –  8.2.  

Michal Feik, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva:

“Samozrejme, zvažujeme, či to nedať ako povinnosť, pretože toto nehovorí o tom, že kupujte slovenské, toto hovorí o tom, že kupujte čerstvé, nenakupujte mrazené mäso napríklad. Vďaka tomuto naozaj potom budeme mať lokálne mäso.”

Správy RTVS – 8.2.

Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR:

“Jednoznačne ja si myslím, že to by malo byť pravidlo, ak niekto sa chce seriózne voči svojim zákazníkom stavať a vlastne celý biznis stojí na tej dôvere zákazníkov v to, čo podnikateľ ponúka, by to bolo dobré. V tejto chvíli nechcem povedať, že by to mala byť povinnosť, určite odporučenie áno.” 

Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska:

“Neviem si predstaviť situáciu, ak by okrem hydinárov prišli aj ďalší producenti a spracovatelia, ako napríklad zelenina, bravčové či hovädzie mäso, koreniny, všetko to sa dáva, vlastne používa pri príprave jedál, aby s takouto požiadavkou prišli aj ostatní. Naozaj potom v konečnom dôsledku, ten jedálny lístok bude už len etiketou, nie prezentáciou reštaurácie.”

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.