Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Investície v prospech zákazníkov

  • 04.10.2018

Farma nosníc v Kežmarku, ktorá je súčasťou spoločnosti Hydina Holding, bola ešte  nedávno pred krachom. Postupnými krokmi sa ju podarilo zachrániť a dnes znovu prosperuje. Ako odznelo na začiatku októbra počas slávnostného otvorenia novej veľkokapacitnej triedičky, od roku 2014 kežmarská farma investovala do modernizácie a výstavby nových hál viac ako 5,5 milióna eur. Financie použili na nové klietkové technológie, na voliérové podstielkové chovy a novú triedičku. Momentálne tam pracuje 50 ľudí, čo je takmer trojnásobný počet ako pred štyrmi rokmi. Kapacita chovu v tejto podtatranskej firme je v súčasnosti na úrovni 220-tisíc nosníc, pričom v začiatkoch to bolo o takmer polovicu menej.

Okrem klasických chovov sliepok v obohatených klietkach sa farma v súlade s aktuálnymi spotrebiteľskými trendmi zameriava aj na alternatívny spôsob produkcie vajec v moderných technológiách voliérového podstielkového chovu. Ten predstavuje 15 percent z celkového počtu nosníc. „Pri ďalšej modernizácii plánujeme rozšírenie tohto spôsobu chovu na 40 percent,“ uviedla riaditeľka spoločnosti Anna Hrnčiarová Turčiaková.

V súvislosti s kvalitou predávaných vajec riaditeľ  Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár  zdôraznil, že slovenské vajcia sú oproti zahraničným naozaj čerstvé. „Neprecestovali pol Európy, v prípade tých vajec zo zahraničia tam je predpoklad, že minimálne týždeň aj dva životnosti už majú za sebou. Preto je dôležité, pozrieť si krajinu pôvodu,“ upozornil.  Zároveň dodal, že spotreba vajec na Slovensku vlani výrazne vzrástla a dosiahla úroveň 227 kusov na obyvateľa ročne, pričom produkcia dosahuje podobné číslo. Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPaRV SR Milan Lapšanský v tejto súvislosti pripomenul, že  veterinárne kontroly, ktoré robí naša veterinárna a potravinová správa, sú osemkrát prísnejšie ako kdekoľvek v Európe

„Čo sa týka cien, tak tie sa odlišujú medzi jednotlivými výrobcami aj obchodnými reťazcami. Skúsenosti sú také, že výkupné ceny sú z dlhodobého hľadiska vyššie u domácich obchodných reťazcov ako u zahraničných. Zároveň keď porovnáme priemerné marže, tak v treťom štvrťroku sa prirážky obchodných reťazcov pohybovali v priemere na úrovni 60 percent,“ objasnil D. Molnár.

Slovensko je v produkcii konzumných slepačích vajec sebestačné, producenti ponúkajú na trh vajíčka zo všetkých spôsobov chovu nosníc a rôznej veľkosti, zákazník teda vonkoncom nie je odkázaný na ich dovoz zo zahraničia.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.