A máme tu ďalšiu kauzu v sektore hydinárstva. Po kontaminovaných brazílskych kurčatách, salmonelových vajciach z Poľska a spomenúť by sme mohli aj iné importované hrozby, tentokrát sú to dovezené slepačie vajcia kontaminované pesticídom Fipronil. Potom, ako sa škandál prevalil v iných krajinách, ich objavili naši veterinári v sklade vo Vrbovom. Boli určené pre stravovacie zariadenia a sú len ďaľším dôkazom toho, že majitelia či prevádzkovatelia vo veľkom siahajú po lacných potravinách v zahraničí, častokrát v prípade mrazených kurčiat s otáznym dátumom porážky a v prípade vajec znášky. Nikto ani len netuší, koľko krajín napríklad také slepačie vajce precestovalo. Pritom v oboch prípadoch dostatok kvalitných, čerstvých a zdravotne nezávadných výrobkov máme od domácich producentov. Veď v slepačích vajciach ako jednej z mála potravinárskych komodít sme sebestační s miernou nadvýrobou. Avšak až 20 percent musia slovenskí hydinári vyvážať, lebo ich doma nevedia umiestniť
Úroveň kontroly v stravovacích zariadeniach považuje Únia hydinárov Slovenska zo strany orgánov hygieny za nedostatočnú a sme presvedčení, že kontrola týchto prevádzok by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Napokon, aj tento prípad odhalili jej pracovníci. Podobne tak, ako je zákazník informovaný v obchode o
pôvode potravín, mal by byť aj v stravovacích zariadeniach, či už v reštauráciách, ale aj v závodných a školských jedálňach. Keďže tak nie je, mal sa stať spotrebiteľ tým dôsledným kontrolórom, ktorý sa zaujíma o pôvod potravín, z ktorých mu vo verejnom stravovacom zariadení pripravia jedlo.
A čo naše deti?
Hlavné riziko z kontaminovaných vajec je najmä pre deti, pretože Fipronil je nebezpečný pri spotrebe nakazených vajec, keď môže u človeka dôjsť k poškodeniu obličiek, pečene a štítnej žľazy.
Kontaminované vajcia sa dostali na Slovensku aj do sektora verejného stravovania. Existuje tu hrozba, že sa dostanú aj do zariadení školského stravovania, čím môže prísť k ohrozeniu zdravia a zdravého vývinu našich detí.
Preto je dôležité, aby sa rodičia zaujímali z akých vajec varia v školských jedálňach a vyvíjali tlak na vedúce školských jedální a riaditeľov škôl, aby sa používali výlučne iba slovenské vajcia a slovenskú hydinu, ktoré sú pod kontrolou, bezpečné, kvalitné a neohrozujú zdravie detí.