Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Reštaurácie a jedálne musia zákazníka informovať o pôvode hydiny

  • 27.04.2016

Bratislava 26. apríla (TASR) ‑ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má záujem zvýšiť kvalitu potravín v jedálňach a reštauráciách a podporiť aj slovenských spracovateľov. Reagovalo tak na informáciu Únie hydinárov Slovenska, podľa ktorej je podiel slovenského hydinového mäsa v reštauráciách 10 % a v školských stravovacích zariadeniach 18 %. Ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS) zdôrazňuje dôležitú úlohu spotrebiteľov. 

Agrorezort upozornil, že materiál venujúci sa zásadám pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie už poslal na Úrad vlády SR. “Podstatou tohto dokumentu je uložiť rezortom a ich inštitúciám aplikovať kritériá kvality surovín a potravín pri ich obstarávaní v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže,” opísal komunikačný odbor ministerstva. 

Keďže priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je podľa neho možné, rezort vypracoval návrh minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania. “Tie kladú dôraz na zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality vysledovateľnosťou pôvodu. Predpokladá sa, že pri dodržiavaní požiadaviek na kvalitu a čerstvosť surovín sa zvýši úspešnosť slovenských výrobcov v rámci obstarávania surovín pre hromadné stravovanie,” vysvetlilo MPRV. 

Podporovať slovenských výrobcov potravín chce ministerstvo pokračovaním Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality SK. Ako pripomenulo, pre lepšiu rozpoznateľnosť slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov na trhu bola prijatá vyhláška. Tá určuje podmienky používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín. Ide o používanie loga “slovenská potravina” pre označenie vybraných jednozložkových poľnohospodárskych výrobkov a potravín s podielom 100 % suroviny zo Slovenska. 

Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa legislatívne ošetruje nariadenie Európskej únie. “Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa. V nariadení nie je predpísaný spôsob, ako má prevádzkovateľ reštaurácie alebo iného zariadenia spoločného stravovania poskytnúť tieto informácie,” priblížil agrorezort. Môže ich teda uvádzať v jedálnom lístku, oznamom na výveske, reklamnom pútači, elektronicky alebo ústne na požiadanie s podmienkou, že za ich pravdivosť je sám zodpovedný. 

“Bez ohľadu na platnú legislatívu v téme pôvodu potravín najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ. Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo si objednávajú a nakupujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším, čo máme, a to je zdravie,” podčiarkla ministerka Matečná. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.