Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Rozširovanie produkcie hydinového mäsa v EÚ pokračuje

  • 21.04.2016

(20.04.2016; Roľnícke noviny)   V roku 2015 pretrvávali prijateľné ceny krmív vďaka ďalšej dobrej úrode plodín vo svete, ktorá “pripravila pôdu” pre ďalší rast produkcie hydinového mäsa. 

Počas roka 2015 dosiahol nárast produkcie hydinového mäsa 3,7 % v porovnaní s rokom 2014, čo bolo o 13,8 mil. ton viac. Poľsko je druhý rok po sebe najväčším producentom hydinového mäsa v EÚ, pričom vykázalo tiež najväčší nárast (o 200 tis. ton). Za zmienku stojí pokles produkcie v Nemecku o 1,5 % (‑23 tis. ton). Na úrovni EÚ sa v rokoch 2016 a 2017 očakáva pokračovanie rastu, ale pomalším tempom, keďže spotreba v EÚ už aj tak dosahuje vysokú úroveň a rastúca konkurencia na svetovom trhu obmedzuje ďalší rozvoj exportu. 

Export a import 

Vyvoz hydinového mäsa z EU sa v roku 2015 stabilizoval na úrovni cca 1,35 mil. ton. Hoci sa vývozom v prvom štvrťroku 2015 darilo, situácia sa počas zvyšku roka zhoršila. Kvôli vypuknutiu vtáčej chrípky na juhozápade Francúzska niekolko obchodných partnerov obmedzilo dovoz hydiny z celej krajiny. Na rozdiel od sektora bravčového mäsa sa export na Filipíny zdvojnásobil. Ostatnými destináciami, do ktorých export vzrástol, boli Saudská Arábia, Ukrajina, Ghana a Gruzínsko. Na druhej strane, znižujúci sa vývoz do Hongkongu nebol plne kompenzovaný väčším exportom do Číny. Navyše EÚ stráca svoj trhový podiel vo svojich dvoch najdôležitejších exportných destináciách, Benine a Juhoafrickej republike, v prospech USA a Brazílie. 

Kým podľa údajov OECD‑FAO sa na svetom trhu v roku 2015 očakávalo zvýšenie importov o 200 tis. ton, len Brazília zvýšila svoj vývoz na svetové trhy o 230 tis. ton, čím spôsobila tlak na svetové ceny (v druhej polovici roka 2015 sa znížili) a zvýšenie konkurencie na medzinárodnom trhu s hydinou. Predpokladá sa, že celkový export EÚ v roku 2016 sa v porovnaní s rokom 2015 zvýši o 0,5 %, keďže sa na svetovom trhu očakáva väčšia konkurencia z USA a Brazílie. 

Import hydinového mäsa do EU v roku 2015 vzrástol takmer o 4 %. Napriek poklesu množstva dovezeného hydinového mäsa z Brazílie o 3 % zostala Brazília hlavným exportérom, vďaka čomu predstavuje viac než polovicu hlavných obchodných tokov. Thajsko a Ukrajina viac než len nahradili medzeru v importe spôsobenú poklesom dovozov z Brazílie. Kvóty na hydinu pridelené Ukrajine v rámci bilaterálnej dohody o voľnom obchode s EÚ boli využité rôzne. Prvá kvóta s množstvom 16 tis. ton je kompletne naplnená (dokonca prvá štvrtina zo 4 tis. ton v roku 2016 je už tiež plne využitá), kým z druhej kvóty vo výške 20 tis. ton bolo v roku 2015 využitých iba 22 %. Na druhej strane, Ukrajina vyviezla do EÚ v období od januára do novembra 2015 cca 15 tis. ton s plnou colnou sadzbou. 

Po poklese v apríli sa priemerné ceny hydinového mäsa zotavili a počas leta sa pohybovali medzi 190 až 195 eur za 100 kg jatočnej hmotnosti. Počas novembra a v prvej polovici decembra bol sezónny pokles cien v porovnaní s predchádzajúcim rokom výraznejší, ale na konci decembra a na začiatku januára sa ceny čiastočne zotavili. Po silnom náraste v roku 2014 sa spotreba na obyvateľa v EÚ naďalej zvyšovala aj v roku 2015 na 22,9 kg/obyvateľa. V rokoch 2016 a 2017 sa očakáva pokračovanie rastu spotreby, ale pomalším tempom. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.