Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vajcia ako symbol nezdravých potravín? Omyl, zdraviu neškodia

  • 08.04.2016

Gastro, , s. ‑; Ludmila Hamplová

Slepačie vajíčka boli dlho symbolom “nezdravých potravín”. Dôvodom bol cholesterol, ktorý sa prirodzene vyskytuje práve vo vajciach, ale napríklad aj v kaviáre, ustriciach, masle, bravčovej pečeni, krevetách alebo syroch. Ako sa všaj ukazuje, oveľa nebezpečnejšie sú celkom iné potraviny, píše portál Lidovky.cz.  

Dosvedčujú to aj posledné výživové odporúčania, ktoré vypracovala odborná skupina pre americké ministerstvo zdravotníctva a poľnohospodárstvo. Po novom v nich chýba varovanie pred potravinami s vysokým obsahom cholesterolu, ako nevhodnými, z hľadiska rizika rozvoja ochorení srdca a ciev. 

Denník The Washington Post pripomína, že podľa týchto odporúčaní sú zostavované školské obedy a bežní ľudia si podľa nich vyberajú svoju stravu. Varovanie pred “škodlivými vajíčkami”pochádza už z roku 1961, kedy Americká kardiologická asociácia začala upozorňovať na nebezpečenstvo cholesterolu v potravinách. Počas nasledujúcich rokov potom výrazne klesla spotreba vajec. 

Úplne nejesť vajíčka bol omyl. Väčšie riziko predstavujú najmä nekvalitné údeniny s vysokým obsahom živočíšnych tukov. Tie navyše mnoho ľudí konzumuje pravidelne vo veľkom množstve. 

“Hladinu cholesterolu v krvi najviac ovplyvňujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré predstavujú základnú stavebnú súčasť živočíšnych tukov. Negatívny vplyv na koncentrácie cholesterolu majú aj mastné kyseliny nazývané trans‑mastné, vznikajúce nevhodným spôsobom stužovania rastlinných tukov. Ten bol ale vo väčšine prípadov opustený a kvalitné stužené rastlinné tuky dnes obsahujú iba zanedbateľné množstvo týchto nevhodných zložiek,” popisuje docent Michal Vráblík, predseda Českej spoločnosti pre aterosklerózu a kardiológ pôsobiaci na III. internej klinike 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. 

Cholesterol sám o sebe nie je “zlo”, naopak ho telo nevyhnutne potrebuje, napríklad pre spracovanie tukov alebo pre syntézu niektorých hormónov či vitamínu D. Ľudské telo cholesterol získava ako zo stravy i zo spomínaných vajíčok, tak si ho samo prirodzene vytvára najmä v pečeni a črevách. 

Problém je, keď je cholesterolu v krvi nadbytok, a najmä, ak sa zvyšuje hladina takzvaného zlého LDL‑cholesterolu. Ako ukazujú vedecké výskumy i nové výživové odporúčania, konzumácia potravín obsahujúcich cholesterol nie je takým zdravotným rizikom ako napríklad pravidelné jedenie lacných nekvalitných údenín. Vajíčka sa teda po rokoch dočkali pomyselnej rehabilitácie. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.