Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Minister Jahnátek sa stretol s hydinármi

  • 01.07.2015

Bratislava 19. júna 2015) –  Na dnešnom stretnutí  ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka so zástupcami Únie hydinárov Slovenska rezonovali najmä témy situácie v hydinárskom priemysle, podpora chovu a spracovania hydiny, welfare chovu hydiny ale aj marže a prirážky obchodných reťazcov a znížená sadzba DPH na potraviny.

Minister Ľubomír Jahnátek vyjadril potešenie, že spotreba domáceho hydinového mäsa sa zvyšuje. „Určite tomu pomohli aj kontroly a poukázanie na nedostatky hlavne pri dovoze kuracieho mäsa,“ poznamenal Ľ.  Jahnátek. V sektore chovu hydiny bola po rokoch poklesu výroby v rokoch 2013 a 2014 zaznamenaná stabilizácia výroby s miernym nárastom, ktorý sa však stále, bohužiaľ, nedá porovnať s rokom 2005. V roku 2014 sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 50 903 ton hydinového mäsa s pokles oproti roku 2013 o 1,1 % – o 585 ton. Produkcia na jedného obyvateľa predstavuje 9,35 kg hydinového mäsa, čo Slovensko zaraďuje na chvost v rámci EÚ. Pri spotrebe hydinového mäsa na úrovni 16,9 kg na obyvateľa tvorí ročnú spotrebu 92 026 ton. Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je na úrovni 55,3 %, čo výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ ako aj plánovanou sebestačnosťou na úrovni 80 %. V produkcii slepačích vajec bolo Slovensko dlhodobo sebestačné. V roku 2014 prišlo k zníženiu tejto sebestačnosti na úroveň 96,58 %. Sebestačnosť klesla pod hranicu 100 % po prvýkrát od roku 2005.

Minister Jahnátek informoval zástupcov únie aj o možnostiach, ktoré sa im ponúkajú v rámci Programu rozvoja vidieka SR na rozšírenie kapacít, prípadne na nové investície.

Vysokú dôležitosť kladie agrorezort podpore konzumácie kvalitnej domácej hydiny v škôlkach a školách. Je preto potrebné apelovať na rodičov a predstaviteľov škôl, aby presadzovali zdravú stravu pre naše deti, teda v tomto smere kvalitnú a bezpečnú slovenskú hydinu. V najbližších dňoch sa strene na pôde ministerstva pracovná skupina, ktorú budú tvoriť zástupcovia ministerstva pôdohospodárstva, školstva a financií, ale aj Úradu verejného zdravotníctva a ZMOSU, aby spoločne našli riešenie ako zvýšiť spotrebu slovenskej hydiny v našich školách a škôlkach.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.