Únia hydinárov Slovenska už 4 roky upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach a na nízku kvalitu mäsa, ktoré konzumujú naše deti a mládež.
Minulý týždeň ŠVPS SR informovala, že na Slovensko bol dovezený z Českej republiky poľský výrobok – kuracie rezne zo stehna bez kosti hlbokozmrazené, u ktorého bola potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis. Výrobok v množstve 1200 kg bol dovezený v SR do skladu Sniežik s.r.o. Opätovne sa potvrdilo, že dovážané hydinové mäso je sprevádzané každoročne viacerými škandálmi a je nižšej kvality ako mäso domáce. Alarmujúce je, že salmonelou nakazené poľské kuracie rezne skonzumovali predovšetkým deti v materských a základných školách.
Na základe opakujúcich sa afér so zahraničnými potravinami ako aj na základe nízkeho podielu domáceho mäsa sa Únia hydinárov Slovenska rozhodla urobiť prieskum medzi školskými jedálňami v rámci celého Slovenska prostredníctvom dotazníka, ktorý sme im zaslali mailom. V dotazníku nás zaujímali najmä otázky ohľadne verejného obstarávania a pôvodu hydinového mäsa a spokojnosti s ním.
Na základe výsledkov výskumu je tu namieste otázka: Rodičia viete, aké hydinové mäso ponúkajú Vaším deťom v školských jedálňach? My to už z odpovedí školských jedální vieme.
Do prieskumu sa zapojili MŠ, ZŠ ako aj SŠ zo všetkých krajov Slovenska. Hydinu prostredníctvom systému verejného obstarávania nakupuje 49,6 % školských jedální, pričom s výsledkom verejného obstarávania je spokojných iba 45,1 %. Alarmujúce je, že iba 22,6 % jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Až 77,4 % jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania pre viac druhov potravín – najčastejšie spolu s mrazenými rybami a zeleninou. To dokazuje skutočnosť, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení. Toto dokazuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa. Až 71,8 % hydinového mäsa dodávajú veľkoobchodné a distribučné firmy, čo je aj vzhľadom na nedávnu aféru alarmujúci stav. Iba 13,5 % jedální objednáva hydinové mäso priamo od spracovateľa hydiny. Hlavným kritériom pri zadávaní VO je najnižšia cena (34,5%), ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel. Z odpovedí školských jedální vyplýva, že až 67,4 % jedální varí zo slovenského hydinového mäsa, 16,5 % od zahraničných dodávateľov a 16,1 % od dodávateľov z rôznych krajín. Ale pravda je niekde úplne inde. Pretože od posledných 3 slovenských spracovateľov hydiny nakupuje mäso iba 18,6 % jedální. Zvyšných 48,8 % jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebaľovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami. S kvalitou hydinového mäsa je spokojných iba 35,4 % školských jedální. Povzbudzujúci je fakt, že o nákup hydinového mäsa od slovenských spracovateľov má záujem až 87,7 % školských jedální. Preto je potrebné, aby túto problematiku riešilo aj Ministerstvo školstva SR a najmä, aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách iba nákup slovenskej hydiny, ktorá je kvalitná, bezpečná, pod stálym veterinárnym dozorom, bez afér a najmä žiadaná.
Konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť našich detí. Každé druhé dieťa trápi znížená imunita alebo alergie a vytvára sa u nich základ pre vznik rakoviny. Našim cieľom by malo byť, aby bola mladá generácia zdravá a aby boli aj deti spokojné so svojou stravou. Preto je potrebné apelovať na rodičov a predstaviteľov škôl, aby presadzovali zdravú stravu pre naše deti, teda kvalitnú a bezpečnú slovenskú hydinu. Veď základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality a zachovávať vlastnosti potravín tak, aby boli vhodné pre uspokojenie výživových potrieb stravníkov.
Kvalitné slovenské mäso hydiny má v porovnaní s inými druhmi výhodné biologické a nutritívne vlastnosti. Má vysoký obsah celkových bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov, čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii tzv civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza…..Všetky tieto ochorenia sú významne ovplyvnené spôsobom výživy a životného štýlu. Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, dobre a ľahko využiteľné a jednotlivé aminokyseliny vrátane esenciálnych sú prítomné v optimálnom pomere. Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti pričom bielkovina slepačieho vajca slúži ako kritérium, pretože ju vie organizmus zúžitkovať na 100%. Bielkovina z hovädzieho mäsa je v organizme využitá na 68%, zo sóje na 26%, ale z kuracieho mäsa až na 96%.
V modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku. V kuracom stehne sa nachádza 3g tuku v 100g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca len 0,9g . Pre ilustráciu hovädzie stehno obsahuje cca 8g a bravčové 15g v 100g. Navyše v hydine treba kladne hodnotiť zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Mäso z hydiny obsahuje málo cholesterolu, v priemere len 0,07g. Aj pre tieto benefity sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme.
Hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok – draslíka, horčíka, ale aj fosforu a vápnika. Tieto dva vzájomne sa doplňujúce minerály sú dôležité hlavne v detskom veku pre výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v procese zrážania krvi či prevencii civilizačných ochorení. Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných.