Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Ako spoznať kvalitnú slovenskú hydinu od hnusnej z dovozu? Tu je 10 tipov

  • 10.03.2015

BRATISLAVA – Ako si byť naozaj istý pri nákupe, keď mnoho, najmä menších, predajcov predáva mäso nebalené?

Niektorí predajcovia riadne a čitateľne označia predávaný tovar na viditeľnom mieste a priznávajú pôvod hydiny, hoci je aj z Poľska.

Sú však aj takí, ktorí prezentujú svoj tovar ako tovar slovenského pôvodu, pričom v skutočnosti ide o poľskú hydinu dovezenú slovenským distribútorom alebo hydinu rôzne zamieňajú a pod.

Tu sú tipy, ako rozoznať nebalenú čerstvú hydinu, najmä kuracie mäso, slovenského pôvodu od tej poľskej.

1. Hmotnosť a veľkosť

Všeobecne môžeme konštatovať, že poľská hydina je chovaná do vyšších porážkových hmotností, a preto sú celé kurčatá ako aj jednotlivé diely väčšie a ťažšie.

Inými slovami  kurča s hmotnosťou  nad dve kilá je takmer určite poľského pôvodu.

2. Farba

Väčšina poľských porážkarní hydiny chladí hydinu po zabití vodou. Táto voda obsahuje aj určité (zdravotne bezpečné) množstvo chlóru, ktorého úlohou je deaktivovať všetku mikroflóru na povrchu hydiny.

Slovenská, respektíve vzduchom chladená hydina má skôr smotanovobielu až nažltlú farbu.

Samotné mäso – bez kože – je u poľskej hydiny svetlejšej farby, naproti  slovenskej, ktorá je svetlo ružová až ružová.

3. Vzhľad povrchu

Podobne ako farba, aj vzhľad povrchu je výrazne ovplyvnený spôsobom chladenia.

Pri chladení vzduchom, ktoré sa používa v úplnej väčšine bitúnkov na Slovensku, je koža suchá, miestami môže mať hnedé škvrny, ktoré sú spôsobené oxidáciou.

Poľská hydina je naproti tomu lesklá, akoby sviežejšia. Slovenská kuracina je akoby suchšia a bez lesku, matná.

4. Anatomické delenie a opracovanie

Pri poľských dodávateľoch je časté ponechávanie prsnej chrupavky spájajúcej jednotlivé prsné svaly- čím vzniká takzvaný motýlik, inak povedané, prsia sú spojené do páru.

Poľskou špecialitou je aj kurací krk ponechaný na trupe, či nedbalo od seba oddelené zadné štvrte.

5. Dodávateľské balenie

Ak máte možnosť, všímajte si u predajcu aj balenie, v akom tovar dostal. Tu je niekoľko tipov na odhalenie poľského pôvodu, ktoré však patria do kategórie „nepriamych dôkazov“.

Prepravky sú väčšinou bielej farby, môžu mať aj nápisy, hydina je prekrytá igelitom (obľúbený je najmä modrý), často sa objavuje zasypanie tovaru ľadovou triešťou.

6. Zmeny pri uskladnení

Čerstvá poľská hydina má menej výraznú vôňu či zápach oproti slovenskej, ktorej  aróma je výraznejšia, typická pre čerstvé hydinové mäso.

Po dlhšom alebo nesprávnom uskladnení sa koža poľskej hydiny obalí vrstvou slizu, ktorý produkujú  baktérie z povrchu tela, farba však zostáva dlhšie biela.

Poľská kuracina je náchylná uvoľňovať vodu, a tak sa v balení objaví určité množstvo mäsovej šťavy.

7. Pri tepelnom spracovaní

Kto varí, ten bude vedieť, že každé mäso sa správa pri tepelnej úprave trochu inak.

A preto ešte aj takpovediac na panvici  môžeme odhaliť pôvod hydiny.

Tá poľská rozhodne uvoľní viac vody, takže pri dusení máme v hrnci viacej šťavy a pri pečení nám viacej prská olej.

8. Pri konzumácii

Všeobecne sa dá konštatovať, že slovenská hydina má výraznejšiu a intenzívnejšiu chuť.

Chuťové vlastnosti mäsa ovplyvňujú takzvané extraktívne látky, najmä inozín, glykoproteíny, organické fosfáty a čiastočne aj glutamín.

Ich obsah v mäse úzko súvisí so spôsobom  a technológiou chovu ako aj s kvalitou a technikou kŕmenia a najmä zloženia kŕmnych zmesí.

O obsahu minerálnych látok v mäse nám niečo môže zase prezradiť tmavšia, až hnedá farba, mäsa tesne pri kosti.

9. Cena

Detailne rozobrať, prečo je vlastne poľská hydina tak výrazne lacnejšia od tej slovenskej, by vydalo minimálne na samostatný článok.

Niektoré z hlavných príčin, ako je  spôsob chladenia, sme už uviedli, ďalšími sú dotačná politika Poľska voči celému agrosektoru, kurz eura oproti zlotému, ale aj objemy predaja, spracovateľské kapacity, energetická náročnosť, ceny surovín a energií, ceny a kvalita kŕmnych zmesí, určitá tolerancia veterinárneho dozoru, spôsob prepravy  a iné.

10. Označenie

V zmysle platnej legislatívy je každý predajca povinný riadne, čitateľne a na viditeľnom mieste označiť nielen balenú, ale aj voľne loženú hydinu.

Označenie musí obsahovať tieto povinné údaje: dátum porážky, trieda kvality, stav (chladená, mrazená), názov a sídlo dodávateľa, krajinu pôvodu. 

A na záver, ani trojčíslie 858 na čiarovom kóde, ani ovál so značkou SK, ani slovenský štátny znak  nevypovedajú nič o tom, či ide o slovenskú hydinu, to vám prezradí jedine údaj uvedený ako Krajina pôvodu.

Zdroj: Masodomov.sk

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.