Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Dovozy stále rastú, jeme aj kuracinu s antibiotikami

  • 16.11.2013

Bratislava 15. novembra (TASR) – Stav ohrozenia hlásia slovenskí hydinári. Prvým z dôvodov je jednak alarmujúci nárast dovozu hydinového mäsa na Slovensko a druhým dôvodom je taktiež nárast dovozu nebezpečného hydinového mäsa, uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Keď si porovnáme rok 2004 a 2012, tak zistíme, že dovoz hydinového mäsa vyjadrený v tonách stúpol o 127 %, čiže sa viac ako zdvojnásobil. Z 25.769 ton, čo bol dovoz hydinového mäsa v roku 2004, to narástlo na 58.493 ton v roku 2012, spresnil.
Ak sa na situáciu pozrieme v uvedenom období vo finančnom vyjadrení, tak dovoz hydinového mäsa vzrástol zo 42,5 milióna eur na 122,5 milióna eur. Takže tu vidno nárast dovozu ešte výraznejšie, a to o 188 %. Saldo zahraničného obchodu vzrástlo o 82 %. O 22 miliónov eur vzrástol záporný výsledok hospodárenia s hydinovým mäsom v náš neprospech, priblížil Molnár.
Pri porovnaní dovozu hydinového mäsa s výrobou na Slovensku možno zistiť, že v roku 2004 sa tu vyrobilo približne 90.000 ton hydinového mäsa a doviezlo sa 25.769 ton. To predstavuje 28,6-% podiel dovozu na výrobe. Ak sa pozrieme na údaje z roku 2012, zistíme, že sme vyrobili 57.165 ton hydinového mäsa a doviezli sme 58.493 ton. Dovoz je teda vyšší ako výroba, je tam podiel 102,3 %. Rovnaký stav bol aj v roku 2011, od tohto roku prevyšuje dovoz výrobu hydinového mäsa na Slovensku, zdôraznil.
Pri medziročnom porovnaní výsledkov 1. polroka 2013 je podľa Molnára možné zistiť, že dovoz hydinového mäsa opäť narástol, a to o 9375 ton. Kým pred rokom sa doviezlo za prvý polrok necelých 18.000 ton hydinového mäsa, tak v prvom polroku 2013 je to už 27.242 ton, čo predstavuje medziročný nárast o 53 %. Ak porovnáme vývoz, ten poklesol medziročne o 23 %, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje za 1. polrok tohto roku záporné saldo v obchode s hydinovým mäsom 20,9 milióna eur, dodal.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.