Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Deň vajec a otázniky ich producentov

  • 10.10.2013

Od roku 1996 si každý druhý októbrový piatok pripomíname Svetový deň vajec, ktorý má upozorniť na potrebu a význam tejto univerzálnej potraviny v strave človeka. Veď vajcia obsahujú  potrebné živiny pre ľudský organizmus, sú zdrojom plnohodnotných bielkovín a množstva vitamínov a minerálov. Lekármi odporúčaná dávka jedno vajce denne potláča aj fámy o nebezpečenstve cholesterolu pre zdravie človeka. Argumentácie o tom, že vajcia patria ku kvalitnej strave sú u nás nanajvýš aktuálne, pretože ich ročná spotreba z roka na rok klesá a dostala sa pod hranicu 200 kusov na človeka.  

Slovenskí veľkoproducenti konzumných slepačích vajec si tohtoročný Svetový deň  vajec pripomínajú v nie príliš optimistickej nálade. Ceny ich produktov totiž verne kopírujú roky 2010 a 2011, ktoré boli pre chovateľov stratové a dokázali prežiť len tí najodolnejší. V tomto roku práve nízke ceny vajec už prinútili jedného z najväčších slovenských producentov redukovať svoju výrobu až na jednu tretinu. Vzhľadom na prebytky vajec v celej EÚ v porovnaní s vlaňajškom zaznamenávajú vajíčkari pokles odbytových cien o 20-25 percent, pričom na pultoch rôznych marketov sa tento pohyb  prejavuje len v asi 10 percentnom znížení cien. A tak zatiaľ čo producenti vyrábajú na hranici podnikateľskej únosnosti, marže obchodníkov sa  pohybujú od 30 až do 80 percent, v niektorých prípadoch aj viac. Slovenskí hydinári vo veľkochovoch majú v súčasnosti približne 3 milióny 100 tisíc  nosníc čo znamená, že sú schopní v plnej miere pokryť požiadavky trhu. Preto skutočnosť, že vajcia sú najviac zastúpenou slovenskou potravinou v obchodných reťazcoch (79%) ich celkom neuspokojuje, pretože je tu ešte veľa dovozu, najmä z Poľska a dokonca aj Lotyšska.

Aký bude ďalší vývoj cien a tým aj osud producentov konzumných slepačích vajec na Slovensku závisí najmä od cien krmovín, ktoré tvoria rozhodujúcu položku v chove nosníc. A pochopiteľne od vyššej konzumácie vajec s označením SK na škrupine.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.