Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Ďalší škandál s poľskými kurčatami

  • 25.06.2013

DOPOVANIE POĽSKEJ HYDINY ZAKÁZANÝMI ANTIBIOTIKAMI

Únia hydinárov Slovenska už viac ako 2 roky upozorňuje na nekvalitné potravinárske výrobky vyrobené v Poľsku. Neprejde mesiac, kedy by neprepukla nejaká potravinová aféra, ktorej hlavnými aktérmi sú výrobcovia z Poľska ako boli salmonela a vysoký obsah vody v poľskej hydine,  posypová soľ v poľských potravinách, lepidlo v poľskej zmrzline, klobásy vyrábané z uhynutých zvierat, karcinogénne látky v poľských sušených vajciach alebo otrava na hlodavce v poľských cukrovinkách.

Cez víkend sa k nám z Poľska dostala správa o najnovšej afére, ktorá sa dotýka poľského mäsa a hydiny. Poľskí chovatelia hydiny a ostatných hospodárskych zvierat používajú bez akejkoľvek kontroly vo svojich chovoch zakázané karcinogénne antibiotiká na podporu rastu.

Poľskí chovatelia antibiotiká nepoužívajú na liečenie ale iba s cieľom dopovania hydiny, aby sa dosiahla maximálna hmotnosť v čo najkratšej dobe a pri čo najnižších nákladoch. A to je aj hlavná odpoveď na otázku, prečo sú poľské hydinové mäso a poľské vajcia výrazne lacnejšie oproti slovenským výrobkom.

ZDRAVOTNÉ HĽADISKO

Antibiotiká v poľskej hydine spôsobujú zrýchlené dospievanie mládeže, hormonálne poruchy, alergie, oslabenie imunity, majú karcinogénne účinky. Dlhodobo sa hromadia v ľudskom organizme v dôsledku konzumácie mäsa a mäsových výrobkov zo zvierat. Riziká, ktoré hrozia ľudskému organizmu pri konzumácii poľských potravín s antibiotikami, nezníži ani tepelná úprava mäsa.

Ďalším problémom je aj rezistencia na antibiotiká. Mnohé choroby sa stali ťažko liečiteľnými pomocou antibiotík. V prípade niektorých infekčných chorôb, môže rezistencia na antibiotiká znamenať, že ľudia sú nevyliečiteľný. Odolnosť na antibiotikum ktoré zviera získa, sa konzumáciou prenáša na človeka. Ak potom dieťa alebo dospelý človek ochorie, antibiotiká nezaberú a choroba ďalej pokračuje a rozrastá sa.

ŽIADNE ANTIBIOTIKÁ V SLOVENSKEJ HYDINE

Na rozdiel od Poľska slovenské chovy hydiny podliehajú prísnej veterinárnej kontrole. V našich chovoch sa zakázané antibiotiká vôbec nepoužívajú a priamo na farme na to dohliada veterinárny lekár. K zákazníkovi sa dostáva od slovenských chovateľov iba hydina, ktorá je zdravotne bezpečná a neobsahuje žiadne antibiotiká.

ODPORÚČANIE PRE SLOVENSKÝCH SPOTREBITEĽOV

Platí pravidlo, že slovenská potravina je bezpečná potravina a slovenská hydina je bezpečná hydina.

Ak chce slovenský spotrebiteľ kúpiť hydinové mäso, ktoré neobsahuje antibiotiká, je dôležité, aby nakupoval iba hydinu vyrobenú slovenskými spracovateľmi hydiny – HYZA a HSH, ktorý spracovávajú iba hydinu z domácich chovov. Iba u týchto výrobcov je garancia bezpečnej potraviny.

V reštauráciách, školských jedálňach a domovoch dôchodcov stále platí fakt, že hydinu nekupujú od slovenských spracovateľov hydiny, pretože tí sú vo verejných obstarávaniach neúspešní z cenových dôvodov, a to aj napriek zmene zákona o VO. Platí tu pravidlo, že slovenský dodávateľ neznamená slovenský výrobca. Keďže pripravené jedlo nemá žiadnu etiketu, musíme sa informovať o pôvode hydinového mäsa a hydinových mäsových výrobkov a tlačiť na zodpovedné osoby, aby ponúkali iba zdravotne bezpečnú hydinu od slovenských výrobcov.

Samostatným problémom sú hydinové mäsové výrobky. Podľa nášho prieskumu trhu iba 45 % slovenských hydinových výrobkov vyrábajú slovenskí spracovatelia hydiny, u ktorých je garancia slovenskej, kvalitnej a nezávadnej suroviny. Napríklad pri hydinových párkoch viac ako 60 % vyrábajú spracovatelia bravčového a hovädzieho mäsa, ktorí hydinovú surovinu nakupujú väčšinou z Poľska, Poľská mäsová surovina je nekvalitná a za nízke ceny a podľa posledných poznatkov obohatená o zakázané antibiotiká, ktoré spôsobujú okrem iných ťažkostí aj rakovinu. Preto obchodníci ako aj zákazníci by mali vyhľadávať iba hydinové mäsové výrobky od slovenských spracovateľov hydiny.

Je potrebné zabezpečiť, aby hydinové mäsové výrobky na Slovensku vyrábali iba domáci spracovatelia hydiny, ktorí majú vlastnú bezpečnú surovinu.

Tento problém sa týka aj chovu nosníc a výroby vajec. Preto je nevyhnutné, aby zákazníci kontrolovali aj pečiatku priamo na povrchu vajíčka s kódom krajiny výrobcu a hľadali iba vajcia označené kódom SK.

ODPORÚČANIA ÚHS

Poľské potravinové aféry sa neustále stupňujú a nikto nevie povedať, kde a kedy sa to zastaví. A to všetko v období, keď poľský minister zdravotníctva vychvaľuje v Európe nezávadnosť poľských potravín.

Navrhujeme prijať také opatrenia, ktoré by zakázali dovoz hydinového mäsa, vajec a hydinovej suroviny na výrobu mäsových výrobkov z Poľska na Slovensko.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.