Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

České sliepky musia ísť na porážku

  • 17.06.2013

 Praha (ČTK) – Českých hydinárov trápi prepad výkupných cien vajec, ktorý nastal po tohtoročnej Veľkej noci. V súčasnej dobe na jednom vajci prerábajú zhruba 50 halierov a musia predčasne vybíjať kŕdle, uviedli na tlačovej konferencii zástupcovia hydinárov. Chovatelia pritom museli v predchádzajúcich mesiacoch investovať nemalé čiastky do výmeny klietok podľa pravidiel EÚ.

Po Veľkej noci došlo k úplnému zlomu a skokovo sa znížila cena, uviedla predsedníčka Českomoravskej hydinárskej únie Dagmar Tůmová. Na európskom trhu je podľa nej nadvýroba vajec a do Česka smerujú vo veľkom vajcia z Poľska, Lotyšska, či Nemecka. Podľa Tůmovej ide o dovoz za dumpingové ceny, ktoré následne zrážajú ceny domácich výrobcov.

Chovatelia v Česku v týždni od 15. mája v priemere dostávali od obchodníkov za vajce 1,41 Kč, v januári to bolo o 80 halierov viac. Náklady na výrobu jedného vajca dosahujú podľa Tůmovej v priemere približne 1,90 Kč a chovatelia tak na každom vajci prerábajú približne 50 halierov. Podľa zistení hydinárov predávali obchodné reťazce v Prahe a okolí vajcia zhruba od 2,50 do 3,20 Kč. Marža obchodníka bez DPH sa tak pohybovala od 20 do 42 percent. “Ja si myslím, že marža 40 percent na vajcia je až-až. Možno vám to príde normálne, ale mne nie,” povedala Tůmová.

Vzrástla cena kŕmnych zmesí

Podľa riaditeľa firmy Proagro Nymburk Bohuslava Kohouta navyše tento rok medziročne o tretinu vzrástla cena kŕmnych zmesí, ktorá sa odvíja od ceny obilia a kukurice. “Do marca ceny zodpovedali nákladom a dalo sa na tom niečo zarobiť,” podotkol. Obchodníci však pred Veľkou nocou doviezli 40 miliónov lacných vajec, v dôsledku čoho výkupné ceny klesli pod hranicu nákladov. “Pre nás je jediná záchranná cesta, a to dať to zabiť,” uviedol Kohout.

Česká produkcia vajec vlani, vrátane domácich hospodárstiev, dosiahla dve miliardy kusov. Do krajiny sa doviezlo 650 miliónov vajec, vyviezlo sa 180 miliónov. Domáca spotreba dosiahla takmer 2,5 miliardy vajec a dovoz sa tak na nej podieľal zhruba jednou štvrtinou.

Výmena klietok pre nosnice podľa pravidiel EÚ stála českých chovateľov približne 2,8 miliardy korún. Tamojší hydinári mali na začiatku minulého roka vymenených a zrekonštruovaných zhruba 80 percent klietok. Zvyšná kapacita sa má postupne dokončiť v tomto a budúcom roku.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.