Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Výroba vlani klesla, znížila sa aj sebestačnosť

  • 15.04.2013

BRATISLAVA (TASR) ‑ Počas minulého roka sa na Slovensku vyprodukovalo 77.119 ton živej jatočnej hydiny. Oproti predchádzajúcemu roku ide o pokles o 8,1 %. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

“Situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje. Ten jav je dlhodobý, je to už od roku 2002,” povedal na margo poklesu domácej produkcie riaditeľ (ÚHS) Daniel Molnár.

V roku 2012 sa na Slovensku vyprodukovalo 54.510 ton hydinového mäsa, čo predstavuje oproti roku 2011 pokles o 3,9 %. Na jedného obyvateľa vyrobili domáci výrobcovia 10,01 kg hydinového mäsa. Pri ročnej spotrebne 19,9 kg na osobu je celková ročná spotreba tohto mäsa na úrovni 108.362 ton. “Pred rokom sme informovali o tom, že sebestačnosť je na úrovni 54 %, teraz to kleslo o takmer 4 % na 50,3 %,” skonštatoval Molnár.

Jedno z mála odvetví, kde je Slovensko v rámci výroby sebestačné, je produkcia slepačích vajec. Vlani sa v SR vyprodukovalo 1,261 miliardy vajec, čo predstavuje oproti roku 2011 nárast o 1,5 %. Rast produkcie tu zaznamenáva ÚHS už dlhodobo, pričom bilancia zahraničného obchodu je v tomto prípade vyrovnaná. Dovoz a vývoz sú približne na úrovni 20 % slovenskej produkcie. “Tu je sebestačnosť takmer na 100 %, z dôvodu určitého dovozu a určitého vývozu,” podotkol riaditeľ únie.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.