Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Únia hydinárov varuje pred poľskými kurčatami

  • 14.03.2012

Únia hydinárov Slovenska vyzýva slovenských obyvateľov, aby tovar na pultoch niekoľkokrát prezerali a kontrolovali krajinu pôvodu. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Pri výrobkoch, ktoré obsahujú technickú posypovú soľ z Poľska, vydávanú za jedlú, hrozí riziko poškodenia zdravia u detí a dojčiacich žien. „Hlavne by sme odporučili slovenským spotrebiteľom, aby sledovali na výrobkoch krajinu pôvodu, poľské výrobky nekupovali a zameriavali sa na slovenské výrobky,“ uviedol Molnár. Napríklad hydinové mäso z Poľska je podľa neho nastreknuté roztokmi s vysokým podielom soli, ktoré môžu obsahovať práve túto technickú soľ. „Na prelome rokov 2011/2012 nás poľskí výrobcovia vyzvali, aby sme nespochybňovali kvalitu ich výrobkov, ale po skúsenostiach s technickou posypovou soľou si myslíme, že naše upozornenia sú úplne na mieste,” dodal.

Poľská prokuratúra zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma nakupovala technickú soľ určenú na posyp ciest a následne ju prebaľovali a predávali firmám ako potravinársku soľ. Podľa medializovaných informácii obvinení nakupovali od roku 1999 mesačne tritisíc ton technickej soli, ktorá sa používa napríklad aj pri výrobe

farieb a v obuvníckom priemysle. V takejto soli sú podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša určité látky, ktoré sú škodlivé pre zdravie. Poľskí hygienici už kontrolujú 30-tisíc prevádzok – mliekarní, mäsokombinátov, pekární – všade tam sa totiž mohla cestárska soľ dostať.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.