Slovo „kontrola“ v nás môže vyvolávať zmiešané pocity, najmä ak sme na strane kontrolovaných my. Dodržiavanie striktne stanovených pravidiel je totiž niekedy náročné. Ak sa však pozrieme na kontrolu z druhej strany, a to zo strany toho, koho má kontrola kvality chrániť, môžeme pokojne vyhlásiť, že čím viac kontrolovania, tým lepšie. Znamená to totiž istotu a istota zase kvalitu. Platí to aj pre slovenskú hydinu?
Vyrobené na Slovensku
Už niekoľko rokov u nás platí pravidlo, že slovenská potravina je bezpečná potravina a slovenská hydina je bezpečná hydina. Slovensko patrí v oblasti výroby a spracovania hydiny a vajec k najvyspelejším štátom nielen Európy, ale dokonca aj sveta.
Ak chcete kúpiť hydinové mäso, ktoré neobsahuje antibiotiká, na výrobky od slovenských spracovateľov hydiny sa môžete spoľahnúť. Tí totiž spracovávajú iba hydinu z domácich chovov, ktoré podliehajú prísnej veterinárnej kontrole. K zákazníkovi sa teda od slovenských chovateľov dostávajú iba potraviny zdravotne úplne bezpečné.
O tom, že hydinové výrobky vyrábané slovenskými spracovateľmi hydiny sú kvalitné, svedčia udelené značky kvality, ktoré predstavujú garanciu najvyššej kvality poľnohospodárskeho a potravinárskeho výrobku. Potravina, ktorá nesie logo Značka kvality SK, je vysokokvalitný domáci produkt, ktorý splnil všetky požiadavky prísnej národnej legislatívy, ale aj legislatívy Európskej únie.
Nie všetci si dôsledne všímame krajinu pôvodu výrobkov. Nízka miera informovanosti v tomto smere v kombinácii s príťažlivo nízkymi cenami zahraničných výrobkov nabáda ku krátkozrakej (ekonomickej) kúpe. „Zahraničné“, samozrejme, neznamená paušálne „zlé“. Ak však chceme hľadieť na zdravie, prečo riskovať a kupovať si hydinové mäso, ktorého kvalita a čerstvosť môže v tejto oblasti kolísať?
Mnohonásobná kontrola ako záruka kvality
Veľkochov hydiny prebieha v neustále kontrolovaných podmienkach. Samotná kontrola pritom prichádza nielen od zamestnancov fariem, ale zahŕňa aj niekoľkonásobnú veterinárnu kontrolu.
Slovenské kurčatá sú u nás chované prevažne na veľkých moderných farmách. Veterinárnym prehliadkam sú podrobené všetky kurčatá, a to nielen pred spracovaním, ale aj po ich spracovaní. K spotrebiteľovi sa teda dostane len taká hydina, ktorá spĺňa všetky podmienky stanovené zákonom. Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny navyše musia spĺňať aj tie najprísnejšie kritériá Európskej únie.
Vedeli ste, že?
Slovenské kura je predtým, ako sa dostane na váš stôl, až 10-krát kontrolované:
• Prvú kontrolu vykonáva veterinár už v liahni.
• Ďalšie kontroly v chove počas výkrmu vykonáva nielen veterinár, ale aj chovateľ.
• Pri vyskladnení hydiny dochádza k jej ďalšej kontrole veterinárom.
• Nasleduje kontrola sprievodných dokladov hydiny u spracovateľa stálym veterinárnym dozorom.
• Popritom je tu kontrola živej hydiny u spracovateľa pod stálym veterinárnym dozorom.
• Po usmrtení a vypitvaní hydiny u spracovateľa dochádza ku kontrole stálym veterinárnym dozorom a nasleduje kontrola očistenej hydiny u spracovateľa kvalitármi.
• Kontroly sa nekončia, ani keď hydinové výrobky opustia veľkochov a smerujú do obchodov. Tam totiž nasleduje kontrola štátnym potravinovým dozorom.
• Dôkladný proces sa končí koncovou kontrolou, ktorú vykonávajú samotní spotrebitelia po nákupe.
Tento úmyselne dlhý proces kontroly je jasným dôkazom toho, že pokiaľ ide o kvalitu potravín, bezpochyby platí „čím viac kontrolovania, tým lepšie“. Dôkladne premyslený 10-krokový systém totiž nedáva veľký priestor na zanedbanie či pochybenie. V jednotlivých fázach garantuje, že nedôjde ku kvalitatívnym výkyvom, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť koncový produkt.
Nakupovanie bez obáv
V otázkach stravy by sme nemali byť nútení robiť kompromisy. V časoch, keď sa regály v obchodoch ohýbajú pod váhou produktov, je často ťažké vybrať si „ten správny“. Dôverujete značke? Obalu? Oceneniam či krajine pôvodu? Nech už sú vaše motivátory kúpy akékoľvek, jednému dôverovať môžete: slovenská hydina je mnohonásobne kontrolovaná, a preto je kvalitná a pre zdravie bezpečná.