Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Hydinové mäso je veľmi žiadané, čo sa odzrkadľuje na jeho spotrebe. Za posledných päť rokov totiž vzrástla zo 17 kg na osobu na 24 kg na osobu. S rastúcim záujmom spotrebiteľov o kuracie mäso sa dostáva do popredia téma metód chovu kurčiat a ich vplyvu na kvalitu i chuť kuraciny. Chovatelia a spracovatelia hydiny sa snažia na dopyt trhu reagovať. Aké pozitíva a negatíva prinášajú ich spôsoby chovu?

Zmeny v úžitkovosti v klasickom chove kurčiat

Úžitkovosť je akýmsi synonymom efektívnosti. Od roku 1950 do roku 2020 u nás nastal výrazný nárast úžitkovosti v klasickom chove kurčiat. Hmotnosť kurčiat stúpla z 1,4 kg (v roku 1950) na 2,1 kg (v roku 2020). Zaujímavým faktom je, že kým v roku 1950 trvalo dosiahnutie takejto hmotnosti kurčaťa až 11 týždňov, dnes vieme dosiahnuť požadovanú váhu už za 4,5 týždňa. Zefektívnili sa aj procesy kŕmenia – v klasickom chove dochádza až k dvojnásobne lepšiemu využitiu krmiva ako v minulosti. Preukázateľné zdokonalenie klasického chovu je možné badať aj v oblasti úhynu kurčiat. Ten výrazne poklesol z 8 % na 3 %.

RokŽivá hmotnosť v kgVek v týždňochKonverzia krmiva v kgÚhyn v %
19501,4113,08
19601,5102,57
19701,792,26
19801,882,15
1990272,04
2005251,64
20202,14,51,53
Tabuľka: Zmeny v úžitkovosti v klasickom chove kurčiat

Spôsoby výkrmu

V súčasnosti existuje viacero metód chovu kurčiat, respektíve viacero spôsobov výkrmu. Medzi základné metódy výkrmu patria:

  1. klasický výkrm,
  2. welfare výkrm,
  3. výkrm pomaly rastúcich kurčiat.

Tak ako to už býva vo všetkom, ani tu nie je možné označiť nejaký typ výkrmu za jednoznačne najlepší. Nech už sa na ne pozrieme akokoľvek, vždy je to „niečo za niečo“.Každá metóda chovu (a teda i výkrmu) totiž so sebou prináša pozitíva i negatíva a je len na nás, aby sme si vybrali tú, ktorá nám vyhovuje najviac. Pozrime sa spoločne na najrozšírenejšie spôsoby výkrmu kurčiat a na benefity, ktoré nám ponúkajú.

Klasický výkrm kurčiat

  • Chov kurčiat
    • Pozitíva:
      • Najlepšia konverzia krmiva
      • Najvyšší index efektívnosti výkrmu
    • Negatíva:
      • Najrýchlejší spôsob výkrmu
      • Najvyšší úhyn kurčiat
      • Vysoké podlahové zaťaženie
  • Kuracie mäso
    •  Pozitíva:
      • Najvyššia jatočná výťažnosť
      • Najvyšší podiel prsnej svaloviny
      • Strata varom porovnateľná s pomaly rastúcimi kurčatami
      • Najnižší podiel celkového tuku
    •  Negatíva:
      • Najnižší podiel stehennej svaloviny
      • Najnižší podiel bielkovín v mäse
      • Najvyšší podiel tuku a cholesterolu v mäse

Vedeli ste, že?

Legislatíva umožňuje tri základné spôsoby klasického chovu kurčiat podľa maximálneho zaťaženia: do 33 kg/m² (na Slovensku iba minimálne využívaný), od 33 do 39 kg/m² (na Slovensku je štandardom), od 39 do 42 kg/m² (štandard na slovenských modernizovaných farmách). Posledný spôsob je ekonomicky najefektívnejší, zároveň však potrebuje spĺňať podmienky navyše, okrem iného napríklad pravidelnú kontrolu environmentálnych parametrov, akými sú koncentrácia amoniaku, CO2, vlhkosť vzduchu a rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou.

Welfare výkrm kurčiat

  • Chov kurčiat
    •  Pozitíva:
      • Stredne dlhý výkrm
      • Veľmi nízka konverzia krmiva
      • Nižší úhyn kurčiat ako pri klasickom
      • Vysoký index efektívnosti výkrmu
      • Nízke podlahové zaťaženie
  • Kuracie mäso
    •  Pozitíva:
      • Vysoká jatočná výťažnosť
      • Vysoký podiel prsnej svaloviny
      • Lepšia a výraznejšia chuť
      • Veľmi nízky podiel cholesterolu
      • Mäso šťavnatejšie a jemnejšie
      • Stredný podiel bielkovín a tuku v mäse
    •  Negatíva:
      • Vyšší podiel stehennej svaloviny
      • Strata varom najvyššia

Vedeli ste, že?

Pri klasickom chove sa dĺžka výkrmu kurčiat pohybuje v priemere od 33 do 35 dní, pri welfare chove je to minimálne 38 dní. Tento počet dní sa nazýva turnus. Pri welfare chove nesmie počet turnusov v jednej hale prekročiť šesť opakovaní za rok, pričom zaťaženie podlahovej plochy môže predstavovať maximálne 30 kg/m² pri hlbokej podstielke.

Pomaly rastúce kurčatá

  • Chov kurčiat
    • Pozitíva:
      • Najdlhší spôsob výkrmu
      • Nízke podlahové zaťaženie
      • Veľmi nízky úhyn kurčiat
    • Negatíva:
      • Nízky index efektívnosti výkrmu
      • Vysoká konverzia krmiva
  • Kuracie mäso
    •  Pozitíva:
      • Lepšia a výraznejšia chuť
      • Mäso šťavnatejšie a jemnejšie
      • Vyšší podiel stehennej svaloviny
      • Veľmi nízky podiel cholesterolu
      • Strata varom najnižšia
      • Vysoký podiel bielkovín a tuku v mäse
    •  Negatíva:
      • Nízka jatočná výťažnosť
      • Nižší podiel prsnej svaloviny

Vedeli ste, že?

Niektoré pomaly rastúce kurčatá, ktoré sú ponúkané na trhu, sa chovajú minimálne 49 dní. Nájdete však aj také, ktoré sa chovajú až 70 dní. Podobne ako pri welfare chove, aj v tomto prípade sa používa vysokokvalitná kŕmna zmes.

Číselné ukazovatele

Pre väčšiu prehľadnosť atribútov jednotlivých metód chovu uvádzame jednoduché tabuľky, ktoré obsahujú zaujímavé údaje. Ak ste sa doposiaľ veľmi nezamýšľali nad jednotlivými metódami chovu, pomôžu vám zorientovať sa v téme.

UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatá
Intenzita rasturýchlastrednápomalá
Dĺžka výkrmudni

35

42

70

Konečná živá hmotnosťg

2183

1906

1851

Konverzia krmivakg

1,57

1,63

2,70

Úhyn%3,052,36

0,00

Index efektívnosti výkrmuIEV

361

326

98

Tabuľka: Porovnanie výkrmu kurčiat
UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatá
Intenzita rasturýchlastrednápomalá
Jatočná výťažnosť%

76,0

75,6

66,9

Podiel pŕs%

38,7

28,5

20,5

Podiel stehien%

30,9

33,2

36,1

Podiel tuku%

0,9

1,9

2,2

Tabuľka: Porovnanie jatočnej úžitkovosti kurčiat
UkazovateľJednotkaKlasický výkrmWelfare výkrmPomaly rastúce kurčatá
Intenzita rasturýchlastrednápomalá
Hodnota pH mäsapH

5,84

5,69

5,64

Strata varom%24,27

26,49

24,09

Bielkoviny%

21,40

22,40

23,09

Tuk%

1,15

0,49

0,30

Tabuľka: Porovnanie jatočnej úžitkovosti kurčiat

Vedeli ste, že?

Rozlišujeme aj extenzívne chovy hydiny, ktoré sa realizujú priamo na farmách. Ak sú splnené určité podmienky a normy, môžu byť aj tieto kurčatá pod konkrétnymi označeniami uvedené do predaja:

  • „kŕmené … % …“ – jednou z podmienok je, že v prípade obilnín tieto tvoria najmenej 65 % hmotnosti zloženia krmiva (ak ide o jednu obilninu, musí tvoriť najmenej 35 %, pri kukurici je to 50 %);
  • „chované na hlbokej podstielke (chov v hale)“ – jednou z podmienok je, že kurčatá sa zabíjajú, keď majú 56 dní a neskôr;
  • „výbehový chov (chov v exteriéri)“ – jednou z podmienok je, že zloženie krmiva v etape výkrmu obsahuje najmenej 70 % obilnín;
  • „chované na voľno“ – jednou z podmienok je, že kurča musí mať pri zabití minimálne 81 dní;
  • „úplne voľný chov“ – jednou z podmienok je, že hydina musí mať počas dňa nepretržitý prístup k vonkajšiemu výbehu s neobmedzenou plochou.

Rozličné metódy chovu kurčiat môžu na prvý pohľad pôsobiť zložito. Pokiaľ vám však záleží na tom, čo jete, je dôležité, aby ste mali možnosť zorientovať sa v informáciách a dátach, ktoré s nimi súvisia. Možno bude váš výber pri nákupe kuracieho mäsa o to jednoduchší a chuť kuraciny lahodnejšia. Napokon, vy sami najlepšie viete, ktoré parametre sú pri vašom rozhodovaní sa víťazné.

Témy
  • spôsoby chovu hydiny
  • veľkochov hydiny
Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Čo všetko prezradí označovanie potravín? Zacielené na hydinu  

  • 20.12.2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.