Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Dostať najnovšie poznatky do každodennej praxe

  • 05.12.2016

Pravidelný koncoročný seminár Únie hydinárov Slovenska, v posledných rokoch aj s početným  medzinárodným zastúpením,  prilákal  tentokrát do Vysokých Tatier doteraz najvyšší počet účastníkov. Zástupcovia liaharenských, chovateľských a spracovateľských podnikov, producenti konzumných slepačích vajec, výrobcovia krmív, technológií pre hydinársky priemysel či poskytovatelia rôznych služieb dostali množstvo informácii tak z praktického fungovania úspešných firiem, ako aj novozískané poznatky z vedecko-výskumnej činnosti v tomto odvetví. A treba povedať že  stále perspektívnom, lebo ako pripomenul jeden z prednášateľov, hydinové mäso nielenže je zdravé, výživné  a vhodné pre všetky vekové kategórie, ale je to mäso, ktoré akceptujú všetky náboženstvá.

V tejto súvislosti popredný český odborník zo šľachtiteľskej firmy COOB Germany Lubor Skalka zdôraznil, že kým v uplynulých desaťročiach bol tlak na znížovanie doby výkrmu brojlerov, tento trend  sa postupne tlmí. Dnes  trvá bežný chov  33-34 dní a hoci genetika je  schopná za rok ho skrátiť o jeden deň, dá sa predpokladať, že chovatelia to budú redukovať a viac sa budú  zameriavať na welferové znaky, konverziu kŕmenia a rezistenciu proti rôznym chorobám kurčiat.

Technický manažér pre severnú a strednú Európu Pavel Kolník z americkej  spoločnosti ISA zaoberajúcej sa úžitkovosťou nosníc sa venoval výrobe konzumných vajec v alternatívnych chovoch. Takto sa označujú všetky okrem klietkových, to znamená z podstielky, voľného výbehu a biovajcia. Viac ako polovica slepačích vajec pochádza práve z klietkových chovov. Ako ukazujú výskumy, obsah aj nutričná hodnota takýchto vajec sa neodlišuje od sliepok chovaných v obohatených klietkach. Skôr sú to predsudky konzumentov a záujem obchodu vyhovieť im. Nie nezanedbateľné je zistenie, že v obohatených klietkach sa úhyn nosníc pohybuje okolo troch percent, v alternatívnych chovoch je to viac ako 10 percent. Teda ani argument o väčšej pohode sliepok vo voľnom priestore sa nepotvrdzuje.

O zvyšovaní pohody hydiny v uzavretých priestoroch prednášal  Mathias Kreinberg z nemeckej firmy Big Dutchman dodávajúcej hydinárom technologické zariadenia. Predstavil inovatívne LED osvetlenie v halách pre chov broljerov a brojlerových rodičov, ktoré zabezpečuje rovnomernejšie pokrytie priestoru a čo je pre chovateľa rozhodujúce, až 40 percentnú úsporu na elektriny.

Unikátnu novinku predstavil na seminári popredný svetový výrobca obalov na vajcia Huhtamaki. Ako surovinu pri nich používa obnoviteľné zdroje, konkrétne trávu z prírodných zdrojov, čím z polovice znižuje potrebu zberového papiera. Obaly sú biologický odbúrateľné aj bežne kompostovateľné, prípadne sa môžu znovu použiť na výrobu nových.

Veterinárny lekár Ľudfovít Černek hovoril o najčastejšie diagnostikovaných infekčných chorobách hydiny v posledných rokoch.  V tejto súvislosti uviedol, že kým vo veľkochovoch sa mnohým chorobám darí predchádzať vysokou úrovňou kontroly zvierat i krmív, dostatočnou prevenciou, tak malochovy a záujmové chovy sú viac menej bez kontroly, absentuje karanténa, obchodovanie na burzách je bez pravidiel.  

Veľa nových podnetov  poskytli aj ďalšie vystúpenia odborníkov zo Slovenska i zo zahraničia. Ako povedal predseda ÚHS Timotej Husár, je teraz na samotných hydinároch, aby si z množstva nových informácii vybrali pre seba to, čo im pomôže zefektívniť výrobu. Aby v neľútostnej zahraničnej konkurencii dokázali rozvíjať toto dôležité odvetvie živočíšnej výroby a spotrebiteľom ponúkali kvalitné, zdravotné nezávadné slovenské hydinové mäso a slepačie vajcia.

Ako tradične, aj na tohtoročnom seminári predstavenstvo ÚHS ocenilo troch dlhoročných úspešných pracovníkov v odvetví – Máriu Ďuricovú z Blaumontu Markušovce, Eduarda Göbla  z Eggro-farmu Košická Polianka a Václava Dohnala z Biogalu Špačince. Ceny im odovzdal predseda ÚHS Timotej Husár a riaditeľ Daniel Molnár.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.