Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydina v nemeckých supermarketoch obsahuje nebezpečné baktérie

  • 25.05.2019

Polovica kuracieho mäsa v nemeckých diskontných supermarketoch obsahuje baktérie odolné voči antibiotikám, ktoré predstavujú veľké zdravotné riziko. Vyplýva to zo štúdie neziskovej organizácie Germanwatch, ktorej výsledky zverejnil v stredu webový portál stanice Deutsche Welle.

Germanwatch analyzovala v univerzitnom laboratóriu 59 vzoriek kuracieho mäsa z veľkých diskontných supermarketov pochádzajúcich zo štyroch najväčších bitúnkov v Nemecku. Podľa ich zistení až 56 percent z nich obsahovalo baktérie rezistentné voči antibiotikám.

Environmentálna organizácia Germanwatch uviedla, že výsledky štúdie potvrdzujú „alarmujúco vysokú mieru rezistencie“. Tá ukazuje, že nadmerné používanie antibiotík v priemyselnom spracovaní hydiny ohrozuje ľudské zdravie.

Lieky proti baktériám strácajú na účinnosti v dôsledku ich nadmerného používania. Čím viac antibiotík ľudia užívajú, tým sú baktérie odolnejšie, poznamenala Deutsche Welle.

Znížili spotrebu antibiotík

Štúdia podľa Deutsche Welle ukázala, že tretina skúmaných vzoriek kuracieho mäsa zo sietí supermarketov Lidl, Netto, Real, Aldi a Penny bola kontaminovaná baktériami odolnými voči tzv. rezervným antibiotikám. Ide o antibiotiká štvrtej a piatej generácie, ktoré sa používajú na boj proti baktériám rezistentným voči tradičným antibiotikám.

Hoci sa baktérie po tepelnej úprave mäsa zničia, ľudia sa môžu infikovať napríklad i nepriamo počas prípravy jedál, keď sa baktérie zachytia na krájacej doske či na noži, tvrdia odborníci. Zamestnanci hydinových fariem sa môžu nakaziť i vdýchnutím baktérií.

Výskumníci testovali aj 12 vzoriek mäsa z malých fariem. Baktériu odolnú voči antibiotikám tam našli len v jednom prípade.

Hoci nemeckí chovatelia hydiny znížili spotrebu antibiotík od roku 2011 na polovicu, Germanwatch tvrdí, že stále ide o dvakrát vyššie množstvo, ako je to napríklad v Dánsku, Británii či Rakúsku.

[17.04.2019; aktuality.sk; Ekonomika; 12:29; TASR]
Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.