Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinári sú na kolenách, chcú zastaviť výrobu

  • 27.04.2012

 BRATISLAVA (SITA) – Slovenskí hydinári majú za sebou ďalší ťažký rok. Varujú však, že ak sa situácia nezmení, hrozí zastavenie výroby a prepúšťanie. Výroba hydinového mäsa totiž vlani podľa údajov Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) medziročne klesla o 11,4 % na 56,7 tis. ton, čo je najviac spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie.

Zároveň od minuloročnej žatvy vzrástli ceny vstupov a poklesli odberateľské ceny hydiny. Podľa riaditeľa ÚHS Daniela Molnára ich sektor zaznamenáva neustály pokles výroby už od roku 2002, pričom situácia sa výrazne zhoršila v roku 2004 po vstupe Slovenska do EÚ.

Len polovica sa spotrebuje

Zatiaľ čo okolité štáty zaznamenali v minulom roku nárast výroby hydinového mäsa, Slovensko malo najväčší pokles spomedzi členských štátov únie. Pri prepočte na obyvateľa slovenskí hydinári vyprodukovali 10,41 kilogramov hydinového mäsa, čo však zodpovedá len polovici priemernej spotreby Slovákov. “Vyrábame iba polovicu toho, čo spotrebujeme,“ ozrejmil Molnár. Spomedzi členských krajín EÚ skončilo Slovensko v produkcii hydinového mäsa na obyvateľa na 25. mieste, keď sa za ním umiestnilo len Luxembursko a Malta.

Kritickú situáciu potvrdil aj Marián Čakajda zo spoločnosti Hydina Súlovce, podľa ktorého hrozí, že podnikatelia v sektore hydiny ukončia výrobu. Dôvodom je enormný nárast vstupných nákladov v období od minuloročnej žatvy, kombinovaný s tohtoročným poklesom cien hydiny. Ceny kŕmnych zmesí od septembra minulého roka do apríla tohto roku vzrástli zhruba o 10 %, zatiaľ čo nákupné ceny jatočných kurčiat klesli o 2 %.

Ak cena nestúpne, zastavia výrobu

“Výroba hydinového mäsa je totálne nerentabilná. Pokiaľ ceny nepôjdu hore, zastavíme výrobu,“ povedal Čakajda, ktorý patrí medzi najväčších chovateľov hydiny na Slovensku. Obdobné kroky pritom podľa jeho slov avizovali aj ďalší chovatelia. Zastavenie výroby by malo podľa Čakajdu za následok prepúšťanie zamestnancov nielen priamo u chovateľov, ale aj u spracovateľov.

Stav hydiny ku koncu minulého roku bol na úrovni 11,4 mil. kusov, čo je o 12,5 % menej ako koncom roka 2010. Ešte výraznejšie sa znížil počet kurčiat, keď medziročne klesol o 24,1 % na 4,7 mil. kusov. Odbytové ceny kurčiat sú na Slovensku na úrovni 1,76 eura za kilogram, priemer v EÚ je pritom vyšší, až 1,86 eura.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.