Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinárov trápia vysoké prirážky v obchodoch

  • 26.10.2012

BRATISLAVA (SITA) – Obchodné reťazce majú podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) neprimerané obchodné prirážky, čím udržiavajú ceny hydinových výrobkov na vysokej úrovni. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, od roku 2006 až po súčasnosť sa prirážky reťazcov zvýšili o vyše 15 percentuálnych bodov zo 4,3 % na takmer 20 %. Chovatelia hydiny však podľa Molnára predávajú svoju produkciu s takmer nulovou pri najlepšom jednopercentnou prirážkou.

Čím ďalej, tým viac sa tak podľa Molnára roztvárajú nožnice medzi výrobcami, spracovateľmi a obchodníkmi, keďže chovatelia a spracovatelia dosahujú straty, zatiaľ čo reťazce dosahujú zisky. Hydinári nie sú spokojní ani s podielom slovenských výrobkov na pultoch obchodov. Upozorňujú, že výrobkov od domácich producentov v obchodoch stále ubúda. Podľa vlastného prieskumu, ktorý uskutočnila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), reťazce ponúkajú 47% až 67 % tovarov od slovenských výrobcov. Zahraničné obchodné reťazce majú podľa Petra Benčúrika, člena predstavenstva SPPK, vyššiu tendenciu uprednostňovať aj zahraničné tovary. Benčúrik podotkol, že v tejto oblasti veľa záleží aj na preferenciách zákazníkov, ktorí svojim nákupným správaním dokážu reťazce ovplyvniť. V prvom rade sa však musí podľa neho prejaviť vôľa obchodníkov podporiť domácich výrobcov.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.