Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Nahlasovanie dovozov a predaja potravín

  • 14.11.2011

Od 1. novembra 2011 nadobudol účinnosť Zákon č. 349/2011 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 152/1995 Z.z. o potravinách. Jednou z dôležitých zmien, ktorú presadzovala Únia hydinárov Slovenska je nahlasovacia povinnosť dovozcov niektorých druhov potravín, medzi ktoré zákonodarca zaradil aj hydinu.

§7 bol doplnený o ods. 3:

“Príjemca zásielky produktov živočíšneho pôvodu, nespracovanej zeleniny a ovocia v mieste určenia je povinný elektronicky najneskôr 24 hodín vopred nahlásiť príslušnej RVPS príchod zásielky živočíšneho pôvodu, nespracovanej zeleniny a ovocia, miesto jej určenia, krajinu pôvodu zásielky, druh zásielky a jej množstvo.“

NAHLASOVANIE DOVOZOV:
Kto? – príjemca zásielky v mieste určenia
Čo? – produkty živočíšneho pôvodu, nespracovaná zelenina a ovocie
Kedy? – najneskôr 24 hodín vopred
Komu? – príslušnej RVPS
Nahlasuje sa? – príchod zásielky, miesto jej určenia, krajina pôvodu, druh zásielky, množstvo

§26 bol doplnený o ods. 3:
” Obec vopred nahlási predaj potravín na trhových miestach príslušnej RVPS.”

NAHLASOVANIE PREDAJA
Kto? – obec
Čo? – predaj potravín na trhových miestach
Kedy? – vopred
Komu? – príslušnej RVPS
Predovšetkým obchodníci považujú túto povinnosť za zbytočnú byrokraciu. Ako však ukazujú skúsenosti z iných krajín, napríklad z Českej republiky, kde túto povinnosť majú dovozcovia od mája, jej zavedenie prináša prvé pozitívne výsledky v prospech spotrebiteľa.
Skúsenosti z ČR:
Obdobie od 30.5. do 31.8.2011:
Kontrola 388 zásielok – 1275 ton hydinového mäsa a výrobkov 

Výsledky: 

15 zásielok – porušenie legislatívnych požiadaviek (2 prípady zvýšený obsah vody)
4 zásielky z POL – vrátené do miesta pôvodu (2x hydinové mechanicky separované mäso 43,5 tony, 2x kuracie diely 9 ton)
1 zásielka z POL – zlikvidovaná (hydinové mäsové výrobky 600 kg)

Obdobie september 2011:
Výsledky:
3 zásielky nevyhovujúceho hydinového mäsa z FRA, NEM a POL – vyše 60 ton – likvidácia alebo vrátenie do krajiny pôvodu

Daniel Molnár
riaditeľ ÚHS

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.