Najnovšia poľská kauza súvisiaca s kŕmením kurčiat, moriek a kačíc pre potravinárske účely nevhodnými priemyselnými olejmi, ktoré sa používajú pri výrobe mazív a palív, iba zvyšuje pochybnosti a dohady o dodržiavaní európskych štandardov z pohľadu technologickej disciplíny a kontroly u našich severných susedov.
Veď nie je to prvá aféra, stačí len spomenúť takmer každoročne sa vyskytujúcu salmonelózu v poľskom hydinovom mäse, kŕmenie poľskej hydiny zakázanou mäsokostnou múčkou, pridávanie nepovolených rastových hormónov a antibiotík do poľských krmív, používanie posypovej soli a pod.
Únia hydinárov Slovenska kvituje operatívny postup Štátne veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá podniká okamžité kroky na zachytenie poľského mäsa, ktoré by mohlo predstavovať pre spotrebiteľov riziko. Keďže informácie o riziku takýchto potravín na zdravie spotrebiteľa nie sú dostatočné, do objasnenia problému neodporúča konzumovať hydinové mäso z Poľska.
ÚHS zároveň apeluje na príslušné kontrolné orgány, aby intenzívne preverili aj všetky subjekty, ktoré na Slovensko dovážajú poľskú hydinu, tu ju prebaľujú a vydávajú ju potom za slovenskú. Zároveň ubezpečujeme spotrebiteľov, že v našich veľkochovoch sa používajú krmivá od osvedčených slovenských, resp. českých výrobcov, ktoré sú bezpečné.
Na každej našej farme a bitúnku je stály veterinárny dozor, ktorý kontroluje všetky technologické postupy vrátane používaných krmív – tak pri chove, ako aj spracovaní hydiny. Aj preto za posledných viac ako desať rokov sme nemali žiadnu aféru spojenú so slovenskou hydinou, ktorá by ohrozovala zdravie spotrebiteľov.
Terajšia poľská aféra by mala byť ďalším dostatočným mementom pre každého spotrebiteľa, ktorý hľadá na pultoch predajní lacnú hydinu namiesto toho, aby hľadal tovar iba od slovenských chovateľov a spracovateľov hydiny. Pretože iba u slovenského hydinového mäsa dokážeme garantovať, že je čerstvé, kvalitné, skontrolované a najmä zdravotne bezpečné.