Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Nespokojnosť s podielom na pultoch

  • 26.10.2012

Bratislava (TASR) – Podiel domácich výrobkov na pultoch slovenských predajní stále nie je postačujúci. Je výrazne nižší, než by mohol byť a rezervy v tejto oblasti sú obrovské. Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) to uviedol člen predstavenstva SPPK Peter Benčurik.

Umiestňovanie domácich výrobkov na pultoch predajní je podľa jeho slov v prvom rade v rukách obchodných systémov. “Je to obchodný systém, ktorý ponúka tovar spotrebiteľovi, on rozhoduje, aký produkt vo svojej sieti ponúkne,” priblížil. Zároveň je to však podľa Benčurika aj otázkou výchovy spotrebiteľa, aký produkt si kúpi.

Dôvodom, prečo obchodné reťazce najčastejšie nechcú nakupovať slovenské výrobky, je podľa Benčurika cena. Viacerí slovenskí spracovatelia sa tak budú musieť prispôsobiť cenovou politikou požiadavkám obchodných systémov. “Slovenskí spracovatelia nechcú ísť cestou znižovania kvality na úkor ceny. Snažia sa poskytnúť slovenskému spotrebiteľovi kvalitný produkt za rozumnú cenu,” podotkol Benčurik.

Podľa prieskumu SPPK je podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní v rozpätí 47 – 67 % v závislosti od obchodného reťazca. Pritom obchod vo vlastníctve zahraničných majiteľov mal podľa SPPK toto percento nižšie než obchod vo vlastníctve domácich majiteľov.

Únia hydinárov Slovenska zároveň upozornila na to, že situácia v hydinárstve a potravinárstve je naďalej nepriaznivá. “Dochádza k poklesu výroby a neustálemu nárastu cien pre spotrebiteľov,” skonštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Chovatelia aj spracovatelia hydiny sú podľa jeho slov v strate, avšak obchodné reťazce dosahujú zisky.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.