Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Nie sú párky ako párky

  • 12.10.2011

Nie sú párky ako párky

Únia hydinárov Slovenska usporiadala 6. októbra ďaľšiu tlačovú besedu, ktorá bola tentokrát zameraná na hydinové výrobky a uplatňovanie systému welfare v slovenských chovoch hydiny. Ako konštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, v minulosti bola na Slovensku výroba hydinových výrobkov, napríklad hydinových párkov, doménou hydinárov. V súčasnosti však približne 80 percent hydinových výrobkov pochádza z mäsokombinátov, teda od spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa a od rôznych malovýrobcov. Pritom, ako zdôraznil, jestvujú rozdiely vo výrobkoch, ktoré ponúkajú na trh hydinári a medzi tými, ktoré ponúkajú mäsokombináty. Prítomní novinári sa o tom mohli presvedčiť na malej degustácii, keď porovnávali párky od rôznych producentov. Už samotná farba a potom aj chuť a konzistencia veľa napovedali.

“Pri lacných hydinových výrobkoch sú mäsové hydinové bielkoviny  nahrádzané aj bielkovinami bravčovými, respektíve hovädzími alebo bielkovinami rastlinného pôvodu, kde môže byť bielkovina sójová, hrachová alebo pšeničná. Tou sa v párkoch nahrádza mäso a navyše, dostávajú sa do nich aj menejhodnotné  časti kurčiat, ktoré hydinári do párkov nedávajú,” uviedol D. Molnár.

Riaditeľ ÚHS zároveň informoval, že bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije približne na 96 %, kým bielkovina z hovädziny na 68% a zo sóje iba na 26%.

“My garantujeme to, že naše párky obsahujú čerstvé mäso s jeho vysokým podielom. Nerobíme ich z dovozového niekoľkokrát rozmrazeného a neidentifikovateľného mäsa, nepridávame do nich žiadne bravčové kože alebo iné zložky,” doplnil člen predstavenstva ÚHS, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA Karol Ponesz.

Obaja predstavitelia hovorili aj o systéme welfare, ktorý sa rozširuje v slovenských chovoch hydiny, hoci EÚ zatiaľ túto povinnosť neukladá. V záujme produkcie kvalitnej brojlerovej  hydiny však naši chovatelia vytvárajú také podmienky, aby kurčatá mali v halách pohodu, dostatok ľahko dostupného krmiva i vody, aby neboli v strese, ale mali potrebný priestor, klímu a osvetlenie. 

Príloha na stiahnutie. (PDF, 66kB)

Únia hydinárov Slovenska usporiadala 6. októbra ďaľšiu tlačovú besedu, ktorá bola tentokrát zameraná na hydinové výrobky a uplatňovanie systému welfare v slovenských chovoch hydiny. Ako konštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár, v minulosti bola na Slovensku výroba hydinových výrobkov, napríklad hydinových párkov, doménou hydinárov. V súčasnosti však približne 80 percent hydinových výrobkov pochádza z mäsokombinátov, teda od spracovateľov bravčového a hovädzieho mäsa a od rôznych malovýrobcov. Pritom, ako zdôraznil, jestvujú rozdiely vo výrobkoch, ktoré ponúkajú na trh hydinári a medzi tými, ktoré ponúkajú mäsokombináty. Prítomní novinári sa o tom mohli presvedčiť na malej degustácii, keď porovnávali párky od rôznych producentov. Už samotná farba a potom aj chuť a konzistencia veľa napovedali.

“Pri lacných hydinových výrobkoch sú mäsové hydinové bielkoviny  nahrádzané aj bielkovinami bravčovými, respektíve hovädzími alebo bielkovinami rastlinného pôvodu, kde môže byť bielkovina sójová, hrachová alebo pšeničná. Tou sa v párkoch nahrádza mäso a navyše, dostávajú sa do nich aj menejhodnotné  časti kurčiat, ktoré hydinári do párkov nedávajú,” uviedol D. Molnár.

Riaditeľ ÚHS zároveň informoval, že bielkovina z hydinového mäsa sa v ľudskom organizme využije približne na 96 %, kým bielkovina z hovädziny na 68% a zo sóje iba na 26%.

“My garantujeme to, že naše párky obsahujú čerstvé mäso s jeho vysokým podielom. Nerobíme ich z dovozového niekoľkokrát rozmrazeného a neidentifikovateľného mäsa, nepridávame do nich žiadne bravčové kože alebo iné zložky,” doplnil člen predstavenstva ÚHS, generálny riaditeľ spoločnosti HYZA Karol Ponesz.

Obaja predstavitelia hovorili aj o systéme welfare, ktorý sa rozširuje v slovenských chovoch hydiny, hoci EÚ zatiaľ túto povinnosť neukladá. V záujme produkcie kvalitnej brojlerovej  hydiny však naši chovatelia vytvárajú také podmienky, aby kurčatá mali v halách pohodu, dostatok ľahko dostupného krmiva i vody, aby neboli v strese, ale mali potrebný priestor, klímu a osvetlenie. 

Príloha na stiahnutie. (PDF, 66kB)

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.