Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Opäť fipronilové vajcia, tentokrát z Poľska

  • 12.12.2017

(etrend.sk, Gazduj)

Slovenskí veterinári pokračujú v kontrolách zameraných na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec. Čierny zoznam potravín kontaminovaných nepovoleným množstvom insekticídu fipronilu sa podarilo rozšíriť prevádzke Ján Pankuch – Agropank z Kračúnoviec.

Vo vajciach, ktoré jej dodala poľská firma P.P.H. Drobeksan, namerali veterinári 0,011 miligramu fipronilu na kilogram vajec. To je dvojnásobne väčšie množstvo ako povoľujú predpisy.

Dotknuté vajcia pochádzajú z poľskej farmy Ferma Drobiu Wieslaw Basta. Veterinári ich nariadili okamžite stiahnuť z trhu.

Označenie dotknutých vajec:

– Hmotnostná trieda: M

– Dátum minimálnej trvanlivosti: 9.12.2017

– Krajina pôvodu: Poľsko

Konzumácia menšieho množstva kontaminovaných vajec by dospelým nemala spôsobiť zdravotné problémy, u detí je riziko výrazne vyššie. Pri konzumácii väčšieho množstva môžu nastúpiť poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

——————————————————————————————————————————–

Únia hydinárov Slovenska v tejto súvislosti znovu pripomína, aby sa zákazníci orientovali na nákup vajec slovenského pôvodu s označením SK na škrupine. Najmä v tomto predvianočnom období, keď sa v supermarketoch objavilo množstvo vajec zo zahraničia a ako nasvedčuje aj nález ŠVPS, neraz pochybnej kvality.  

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.