Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Párky s mäsom dostanú extra nálepku

  • 23.02.2015

BRATISLAVA (Sme) Aby ste nakúpili hydinové párky, v ktorých je vysoký obsah skutočného mäsa, nevyhnete sa čítaniu drobných písmen na obale. Čoskoro by sa to mohlo uľahčiť. Hydinové párky, ktoré budú obsahovať viac než pätinu mäsa, budú sa môcť pýšiť nálepkou “výberové”. Navrhuje to minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer‑SD) vo vyhláške o mäsových výrobkoch. Ide o novinku. Návrh vyhlášky o mäsových výrobkoch síce zverejnil už vlani v lete, no o výberových párkoch tam nebolo zmienky. Pribudla až teraz. Nálepku “výberové” môžu dať hydinári a mäsokombináty na párky vtedy, keď na kilo párkov pripadá aspoň dvesto gramov skutočného mäsa a najviac 450 gramov separátu. Ministerstvo návrh prebralo od Únie hydinárov Slovenska, chce ním umožniť, aby si zákazníci mohli nakúpiť kvalitné mäsové výrobky. Nové označovanie bude platiť už onedlho. Vyhláška je momentálne na pripomienkovaní v Bruseli. Európska komisia preveruje napríklad to, či nediskriminuje potraviny z iných členských štátov. Pripomienkovanie trvá do 17. marca, potom môže predpis Jahnátek podpísať a začne platiť. Pôvodne navrhoval Jahnátek regulovať všetky hydinové párky. Navrhol, aby mohli byť párky bez mäsa a separátu v nich mohlo byť najviac 70 percent. Návrh nakoniec stiahol, pretože by bol zbytočný. Reguláciu by totiž spĺňali všetky párky na trhu, keďže zväčša obsahujú 40 až 70 percent separátu. Potravinári kvitujú, že Jahnátek sa nakoniec vybral cestou regulácie len časti párkov, ktoré sa budú môcť volať výberové. Keby určil minimálny obsah mäsa vo všetkých párkoch, diskriminovalo by to slovenských hydinárov. (ava) 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.