Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Rozlišujme medzi výrobcom a dodávateľom

  • 21.02.2019

(Bratislava-urb) – Po nedávnom škandále s poľským hovädzím mäsom sa prostredníctvom médii  vyjadrujú zástupcovia zriaďovateľov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení k pôvodu mäsa, z ktorého pripravujú jedlo. Aby boli ich stravníci v pohode, so zjavnou spokojnosťou uvádzajú, že situáciu si aktuálne zisťovali a môžu povedať, že mäso majú od slovenských dodávateľov. Takže všetko je, podľa nich  v absolútnom poriadku, žiadny lacný tovar z dovozu pred skončením doby spotreby a nebodaj zdraviu nebezpečný…

Lenže nepravda. Buď to vedia, a v tom prípade je to zavádzanie verejnosti, alebo sú presvedčení, že  skutočne používajú v stravovacom zariadení čerstvé a zdravotne bezpečné mäso slovenského pôvodu a vtedy je to netolerovateľná nevedomosť prevádzkovateľa. Prečo? Lebo aj škandálozna poľská hovädzina sa objavila  u nás od slovenského dodávateľa, aj fipronilové vajcia v roku 2017, ktoré sa dostali do niektorých bratislavských špičkových hotelov neboli slovenské, ale z Holandska, podobne aj kuracie prsia s antibiotikami v niektorých školských zariadeniach v roku 2015, ktoré boli pre zmenu z Brazílie. A mohli by sme pokračovať vo výpočte škandálov s importovaným mäsom, najmä hydinovým.

Prestaňme sa preto, vedome či nevedome klamať a hovorme pre serióznosť informácie  o krajine, z ktorej mäso pochádza a nie, odkiaľ je dodávateľ. Lebo výrobca a dodávateľ, to sú aj u nás väčšinou dve rozdielne kategórie. Pre porovnanie. Na Slovensku sú iba traja veľkospracovatelia kurčiat a zopár lokálnych, no prebaľovačov a rôznych dodávateľov do školských a závodných jedálni či  verejných stravovacích zariadení je vyše 40. A tí približne  80 percent hydinového  tovaru majú zo zahraničia. Od Brazílie, cez Rumunsko, Poľsko, Maďarsko, Česko a najnovšie až po  Ukrajinu.

Preto ak sa  po rôznych škandáloch stravníci  už začínajú zaujímať o pôvod mäsa aj mimo svojej kuchyne, majú právo na presnú odpoveď a prevádzkovateľ má povinnosť ju poskytnúť. A nezahmlievať “slovenským dodávateľom”.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.