Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Spotrebiteľ bude konečne poznať pôvod mäsa

  • 12.03.2015

Zmena označovania pôvodu hydinového mäsa

Únia hydinárov Slovenska už dlhodobo upozorňuje na výrazne nižší lokálpatriotizmus domácich spotrebiteľov pri nákupe potravín v porovnaní s krajinami ako sú Nemecko alebo Rakúsko. Jedným z dôvodov je fakt, že slovenskí spotrebitelia majú pri nákupe problém zistiť  pôvod potravín. Od 1. apríla 2015 dochádza k zmene označovania pôvodu pri hydinovom mäse, pretože do platnosti vstupuje vykonávacie nariadenie komisie číslo 1337/2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá pre uvedenie krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso zo svíň, oviec, kôz a hydiny.

Etiketa na hydinovom mäse, ktoré je určené na dodanie konečnému spotrebiteľovi alebo zariadeniam spoločného stravovania, musí obsahovať tieto údaje:

a) členský štát alebo tretiu krajinu, v ktorom resp. ktorej sa uskutočnil chov, označené ako „Chované v: (názov členského štátu alebo tretej krajiny)“,

b) členský štát alebo tretiu krajinu, v ktorom resp. ktorej bolo zviera zabité, označené ako „Zabité v: (názov členského štátu alebo tretej krajiny)“ a

c) označenia „Chované v:“ a „Zabité v:“ sa môžu nahradiť označením „Pôvod: (názov členského štátu alebo tretej krajiny)“, ak hydinové mäso bolo získané zo zvierat narodených, chovaných a zabitých v jednom členskom štáte alebo tretej krajine.

Prísnejšie predpisy vníma Únia hydinárov Slovenska a jej členovia vysoko pozitívne, pretože umožnia spotrebiteľovi pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa. Zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza. Zároveň je to jedna z ciest ako zvýšiť našu potravinovú sebestačnosť v oblasti hydinového mäsa. Pomôže to určite aj k zvýšeniu lokálpatriotizmu domácich spotrebiteľov. Slovenským spracovateľom hydiny so zmenou označovania nevznikajú žiadne dodatočné náklady, pretože používajú výlučne slovenskú hydinu chovanú a zabitú v SR.

Prispôsobiť sa novej legislatíve budú musieť aj dovozcovia a tzv. prebaľovači hydiny, ktorým doterajšie benevolentné predpisy umožňovali hydinu zo zahraničia označovať po prebalení “Vyrobené na Slovensku”. 

Značka kvality SK

            Jednou z možností pre zistenie pôvodu potravín je Značka kvality SK, ktorú udeľuje Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Značka kvality SK garantuje slovenský pôvod potravín, pretože predpísaná spotreba domácich surovín u všetkých výrobkov musí byť najmenej 75 % z celkovej spotreby surovín a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Výrobky, ktoré majú nadštandardné kvalitatívne vlastnosti, t.j. svojimi kvalitatívnymi parametrami výrazne prevýšia im podobné výrobky na trhu, na základe odborného posúdenia a na odporúčanie  komisie získajú Značku kvality SK GOLD a tiež právo používať zlaté logo značky.

Členovia ÚHS – spracovatelia hydiny a výrobcovia vajec majú pridelených 69 Značiek kvality SK, čím garantujú slovenský pôvod a vysokú kvalitu svojej produkcie.

OZNAČOVANIE VAJEC

Každá prevádzkareň pre nosnice má pridelené Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky schvaľovacie číslo, ktorým sa označuje celá produkcia vajec určená na ľudský konzum, umiestnená na trh

Schvaľovacie číslo prevádzkarne pre nosnice sa skladá:

a)      z číslice označujúcej spôsob chovu, nasledovným spôsobom:

    0 pre ekologickú poľnohospodársku výrobu;

    1 pre chov vo voľnom výbehu;

    2 pre chov na podlahe;

    3 pre chov v obohatených klietkach –  Slovenská republika produkuje vajcia len z obohatených klietok.

b)  z kódu krajiny, pričom kód Slovenskej republiky je SK;

c) z identifikačného čísla, ktoré sa skladá zo skratky okresu, v ktorom sa prevádzkareň nachádza a poradového čísla v rámci predmetného okresu.

            S blížiacimi sa Veľkonočnými sviatkami bude mať spotrebiteľ možnosť na pultoch obchodov lepšie sa orientovať v sortimente hydinového mäsa a vajec a bude mať možnosť uprednostniť kvalitné, skontrolované a najmä čerstvé domáce výrobky.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.