Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Tony dovezenej hydiny s nebezpečnou baktériou sa zjedli

  • 26.10.2021

Počas októbra bol do krajiny päťkrát importovaný tovar so salmonelou. Spolu išlo o 9 500 kilogramov.

Európska legislatíva hovorí jasne. V potravinových produktoch uvádzaných na trh nesmie byť zistená prítomnosť salmonely, ktorá spôsobuje ochorenie známe ako salmonelóza. V prípade, že k tomu dôjde, výrobcom, distribútorom a predajcom hrozia sankcie za porušenie hygienických predpisov. Pokuty však zrejme nie sú dostatočne efektívnym varovným prstom.

Potvrdzujú to najnovšie dáta Rýchleho výstražného systému pre potraviny. Počas tohto mesiaca sa na pulty slovenských prevádzok dostal nakazený tovar päťkrát. O jeden prípad viac má za tento rok na konte iba mesiac jún.

Problémová hydina

Zo zdravotníckeho reportu Európskej únie za rok 2019 vyplýva, že najnáchylnejšie na baktériu je hydinové mäso. Či už čerstvé, mleté alebo tepelne upravené. Šéf štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš tiež potvrdil, že inšpektori venujú zvýšenú pozornosť práve tomuto typu produktu.

Ich úspešnosť však do istej miery popiera fakt, že v štyroch z piatich októbrových prípadov bola prítomnosť salmonely zistená v hydinovom mäse zo susedných krajín. Konkrétne z Česka, Poľska a Ukrajiny. Celkovo tak bolo do krajiny dovezených 9 500 kilogramov sporných produktov.

Ďalší nemenej vážny problém spočíva v neskorom odhaľovaní takýchto potravín. Veterinárna správa potvrdila, že v prípade tovaru z Česka aj Poľska dostala oznámenie až po dátume jeho spotreby. V dôsledku toho bolo už dávno predané konečným zákazníkom v mäsiarstvach, maloobchode a reštauráciách.

Obsadzujeme prvé priečky

Salmonelóza je dlhodobo druhým najčastejším ochorením tráviaceho traktu nielen v našej krajine, ale aj v ostatných štátoch Európskej únie. V roku 2019 sa ňou nakazilo dokopy takmer 88-tisíc ľudí, pričom 4 992 z nich bolo Slovákov. Číslo však nie je také desivé v porovnaní s rokom 2018, keď hnačkou, vracaním či teplotami trpelo o 1 800 ľudí viac. Štatistiky pravidelne zverejňuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, podľa ktorého choroba stojí celosvetovo tri miliardy eur ročne.

Keď sa vrátime do našej krajiny, za uplynulé dva roky k nám bolo dovezených 69 výrobkov, v ktorých bola zistená prítomnosť salmonely. Až v 86 percentách prípadov išlo o mäso alebo výrobok z neho. 

[26.10.2021; finweb.hnonline.sk; Domáca ekonomika; 00:00; Katarína Runová]
Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.