Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vajíčková hrozba zo zahraničia dorazila aj na Slovensko

  • 11.08.2017

A máme tu ďalšiu kauzu v sektore hydinárstva. Po kontaminovaných brazílskych kurčatách, salmonelových vajciach z Poľska a spomenúť by sme mohli aj iné importované hrozby, tentokrát sú to dovezené slepačie vajcia kontaminované pesticídom Fipronil.  Potom, ako sa škandál prevalil v iných krajinách, ich  objavili naši veterinári v sklade vo Vrbovom. Boli určené pre stravovacie zariadenia a sú len ďaľším dôkazom toho, že majitelia či prevádzkovatelia vo veľkom siahajú po lacných potravinách v zahraničí, častokrát v prípade mrazených kurčiat s otáznym dátumom porážky a v prípade vajec znášky. Nikto ani len netuší, koľko krajín napríklad také slepačie vajce precestovalo. Pritom v oboch prípadoch  dostatok kvalitných, čerstvých a zdravotne nezávadných výrobkov  máme od domácich producentov. Veď v slepačích vajciach ako jednej z mála potravinárskych komodít sme sebestační s miernou nadvýrobou. Avšak až 20 percent musia slovenskí hydinári vyvážať, lebo ich doma nevedia umiestniť   

Úroveň kontroly v stravovacích zariadeniach považuje Únia hydinárov Slovenska zo strany orgánov hygieny za nedostatočnú a sme presvedčení, že kontrola týchto prevádzok by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Napokon, aj tento prípad odhalili jej pracovníci. Podobne tak, ako je zákazník informovaný v obchode o
pôvode potravín, mal by byť aj v stravovacích zariadeniach, či už v reštauráciách, ale aj v závodných a školských jedálňach. Keďže tak nie je, mal sa stať spotrebiteľ tým dôsledným kontrolórom, ktorý sa zaujíma o pôvod potravín, z ktorých mu vo verejnom stravovacom zariadení pripravia jedlo.
A čo naše deti?
Hlavné riziko z kontaminovaných vajec je najmä pre deti, pretože Fipronil je nebezpečný pri spotrebe nakazených vajec, keď môže u človeka dôjsť k poškodeniu obličiek, pečene a štítnej žľazy.
Kontaminované vajcia sa dostali na Slovensku aj do sektora verejného stravovania. Existuje tu hrozba, že sa dostanú aj do zariadení školského stravovania, čím môže prísť k ohrozeniu zdravia a zdravého vývinu našich detí.
Preto je dôležité, aby sa rodičia zaujímali z akých vajec varia v školských jedálňach a vyvíjali tlak na vedúce školských jedální a riaditeľov škôl, aby sa používali výlučne iba slovenské vajcia a slovenskú hydinu, ktoré sú pod kontrolou, bezpečné, kvalitné a neohrozujú zdravie detí.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.