Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vajcia na hranici rentability

  • 10.02.2016

 Aktuálna situácia na trhu bola témou pracovného stretnutia veľkovýrobcov konzumných slepačích vajec v Nitre, ktoré zorganizovala Únia hydinárov Slovenska. V súčasnosti na Slovensku produkuje vajcia 24 výrobcov, pričom trojica firiem – Novogal, Ekobauernhof a Janek s.r.o. je na čele rebríčka pokiaľ ide o množstvá a podiel na trhu.

Produkcia vajec v uplynulom roku po obnovení výroby vo veľkokrtíšskej firme zaznamenala nárast na celkový objem 1,1 miliardy kusov, čo znamená, že Slovensko je v tejto komodite na 100 % sebestačné, i keď podiel na celkovom predaji sa pohybuje na úrovni 90 %. Potvrdil to aj prieskum Únie hydinárov Slovenska  vo veľkoobchodných reťazcoch na začiatku februára 2016. Najlepšie v ňom dopadli COOP Jednota, CBA, Lidl a Terno, kde mali v regáloch iba slovenské vajcia. Naopak, najväčšiu ponuku dovozových vajec (z Poľska) malo Tesco. V roku 2015 sa k nám však najviac vajec dovážalo z Českej republiky, kam aj vzhľadom na spomínanú sebestačnosť smerovalo najviac slovenských vajec. Do Poľska, odkiaľ bol vlani druhý najväčší dovoz, sme však zo Slovenska nevyviezli ani kus.

Spotrebiteľské ceny v uplynulom roku výrazne ovplyvňovali marže obchodných reťazcov, ktoré sa pohybujú v rozpätí od 36 do 102 %. A tak zatiaľ čo odbytové ceny slovenských producentov sú pod priemerom EÚ a dlhodobo stagnujú, spotrebiteľské ceny rastú. Obchodné reťazce by podľa hydinárov mali zreálniť  svoje marže a netlačiť do znižovania spotrebiteľských cien  výrobcov. Tí s súčasnej situácii, ako odznelo na stretnutí,  už skutočne nemajú kam ustupovať. Zároveň očakávajú, že konzumné slepačie vajcia sa dostanú aspoň do uvažovanej druhej skupiny vybraných  potravín s 10 % DPH.

Hydinári  sa zaoberali takisto otázkou lepšej identifikácie konzumných slepačích  vajec zo slovenských chovov cez Značku kvality SK, ktorú majú zatiaľ traja producenti, alebo označenie Slovenská potravina. Považujú to nielen za účinný spôsob oslovenia spotrebiteľa, ale zároveň dôkaz toho, že vajcia od slovenských nosníc sú kvalitné a zdravotne nezávadné.

Na nitrianskom stretnutí boli aj prezentácie renomovaných firiem poskytujúcich svoje výrobky chovateľom sliepok. Či už sú to  nové technológie pre klietkový systém chovu nosníc (Big Dutchman International GmbH), prípravky pre absolútnu ochranu proti mykotoxínom (Biomin Slovensko), alebo  protisalmonelový program pre chovateľov nosníc (Agref s.r.o). Zástupkyňa Renomie Agro informovala o poistných produktoch skupiny a komplexných službách pre svojich klientov.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.