Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Valné zhromaždenie ÚHS

  • 29.04.2013

Zástupcovia liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny, producenti vajec a výrobcovia technológii pre hydinárske odvetvie sa na Valnom zhromaždení Únie hydinárov Slovenska v Nitre zaoberali súčasnou situáciou v odvetví. Konštatovali, že aj v roku 2012 pokračoval pokles výroby a tak dnes je podiel domácej hydiny na celkovej spotrebe iba na úrovni asi 50 percent. Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia, najmä z Poľska, Česka a Rumunska. Napriek rôznym prieskumom, ktoré hovoria o zvýšenom záujme slovenských spotrebiteľov o domáce potraviny, hydinári to výraznejšie nepociťujú. Naďalej platí, že zákazník sa orientuje pri konkrétnom nákupe podľa ceny, a tá je pri dovozovej hydine nižšia v zmysle starej pravdy – aká kvalita, taká cena.    

ÚHS trvá na tom, aby hydina bola zaradená medzi tzv. citlivé komodity s možnosťou čerpania dotácii, pretože hydinári ako bezzemkovia si nemôžu uplatňovať žiadne dotačné nároky na pôdu a tak sa ocitajú v konkurenčnej nevýhode. Keďže rozhodujúcou nákladovou položkou pri chove brojlerových kurčiat sú krmivá, ÚHS prostredníctvom o komoditnej rady pre hydinu navrhuje zriadiť kŕmny fond, ktorý by bol regulátorom cenových skokov krmív.

Ako ďalej konštatovalo Valné zhromaždenie ÚHS, od začiatku roka 2013 zanamenávajú negatívny vývoj odbytových cien producenti slepačích vajec, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka sú na polovičnej úrovni, avšak v obchodnej sieti sa to v takej miere neprejavuje. Viaceré firmy sú tak v súčasnosti prinútené znižovať stavy nosníc.    

Slovenskí hydinári v snahe zachovať toto dôležité odvetvie pôdohospodárstva   očakávajú od vedenia rezortu a ďalších kompetentných   riešenie problémov súvisiacich s kvalitou a zdravotnou bezpečnosťou potravín a od obchodných reťazcov väčšiu podporu domácim potravinám tak, ako to robia v iných krajinách.. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.