Zástupcovia liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny, producenti vajec a výrobcovia technológii pre hydinárske odvetvie sa na Valnom zhromaždení Únie hydinárov Slovenska v Nitre zaoberali súčasnou situáciou v odvetví. Konštatovali, že aj v roku 2012 pokračoval pokles výroby a tak dnes je podiel domácej hydiny na celkovej spotrebe iba na úrovni asi 50 percent. Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia, najmä z Poľska, Česka a Rumunska. Napriek rôznym prieskumom, ktoré hovoria o zvýšenom záujme slovenských spotrebiteľov o domáce potraviny, hydinári to výraznejšie nepociťujú. Naďalej platí, že zákazník sa orientuje pri konkrétnom nákupe podľa ceny, a tá je pri dovozovej hydine nižšia v zmysle starej pravdy – aká kvalita, taká cena.
ÚHS trvá na tom, aby hydina bola zaradená medzi tzv. citlivé komodity s možnosťou čerpania dotácii, pretože hydinári ako bezzemkovia si nemôžu uplatňovať žiadne dotačné nároky na pôdu a tak sa ocitajú v konkurenčnej nevýhode. Keďže rozhodujúcou nákladovou položkou pri chove brojlerových kurčiat sú krmivá, ÚHS prostredníctvom o komoditnej rady pre hydinu navrhuje zriadiť kŕmny fond, ktorý by bol regulátorom cenových skokov krmív.
Ako ďalej konštatovalo Valné zhromaždenie ÚHS, od začiatku roka 2013 zanamenávajú negatívny vývoj odbytových cien producenti slepačích vajec, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka sú na polovičnej úrovni, avšak v obchodnej sieti sa to v takej miere neprejavuje. Viaceré firmy sú tak v súčasnosti prinútené znižovať stavy nosníc.
Slovenskí hydinári v snahe zachovať toto dôležité odvetvie pôdohospodárstva očakávajú od vedenia rezortu a ďalších kompetentných riešenie problémov súvisiacich s kvalitou a zdravotnou bezpečnosťou potravín a od obchodných reťazcov väčšiu podporu domácim potravinám tak, ako to robia v iných krajinách..