Brojlery – kurčatá chované na mäso, sú najpočetnejšie hospodárske zvieratá. Výživové hodnoty, dietetické vlastnosti a v neposlednom rade aj prijateľná cena spôsobili, že kuracie mäso už nie je na Slovensku sviatočnou záležitosťou, ale pravidelným obedom v rôznych úpravách v domácnostiach a najčastejšou ponukou na jedálnych lístkoch v stravovacích zariadeniach. Aby spotrebiteľ dostával len kvalitné mäso z brojlerových kurčiat, slovenskí veľkochovatelia dbajú na všetky okolnosti, ktoré na to vplývajú.
A tak popri tradičných kurčatách s vysokým kvalitatívnym štandardom si môže zákazník vybrať aj z ponuky prémiového kuracieho mäsa. Do tejto kategórie patria kurčatá chované v systéme welfare, teda v lepších životných podmienkach kurčiat. Dobrý welfer tvoria tri základné zložky – fyzická a psychická pohoda zvierat a prirodzený spôsob života.
Čo to znamená pre kurčatá chované na Slovensku v systéme welfare:
– dlhšia doba výkrmu – minimálne 40 dní a viac ako 50 pri pomaly rastúcich hybridoch,
– menšia hustota kurčiat v halách, ktorá znamená vyššie pohodlie,
– podliehajú pravidelnej kontrole,
– chované bez akéhokoľvek stresu,
– majú zabezpečený dostatok svetla,
– majú bezproblémový a neustály prístup ku krmivu ako aj k vode,
– kŕmené sú iba najkvalitnejšími krmivami bez antibiotík a rastových hormónov.
Hydinové mäso z kurčiat chovaných na Slovensku v systéme welfare:
– obsahuje zdraviu prospešné vitamíny a živiny,
– je vyzretejšie s lepšou štruktúrou a kvalitou svaloviny,
– po tepelnej úprave je kvalitnejšie ako štandardné hydinové mäso,
– po upečení má lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu,
– po upečení je šťavnatejšie, krehkejšie a jemnejšie,
– má pridelenú Značku kvality SK.
Na všetky tieto vlastnosti má vplyv predovšetkým oveľa dlhšia doba výkrmu, lepšie pohodlie kurčiat počas chovu a použitie vysokokvalitných kŕmnych zmesí. Najznámejšími nositeľmi týchto prednosti sú Zlaté kurča z Hyzy Topoľčany a Kura kráľovské u HSH Veľké Zálužie. Takéto kurčatá s pridanou hodnotou v dovozoch zo zahraničia nie sú.
Dnes je sebestačnosť Slovenska iba na úrovni 66 %. Podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov je neustále na úrovni nižšej ako 50 % a podiel v stravovacích zariadení na úrovni nižšej ako 20 %. Všetko ostatné hydinové mäso ponúkané na Slovensku pochádza zo zahraničia.
Slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou a neustálou kontrolou veterinárnych inšpektorov. V zahraničí a v tretích krajinách tomu tak vždy nie je. Veľké množstvo afér so zahraničným hydinovým mäsom dokazuje, že kontroly sú v týchto krajinách nedostatočné a neúčinné, celý systém potravinového dozoru zlyháva a nevieme v akých podmienkach je hydinové mäso produkované.