Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Česi sťahujú z trhu milióny poľských vajec kvôli salmonelóze

  • 26.10.2016

(25.10.2016;  ČTK) Českí veterinári zakázali predaj približne 3,5 milióna kusov vajec z Poľska. Mohli by obsahovať baktérie salmonelózy. V ČR ich obdržal Kaufland, Tesco a Ahold a spracovateľská firma Miloša Minaříka z Opatovíc. Ide o vajcia od spoločnosti Fermy Drobiu Wozniak. Uviedol to v tlačovej správe hovorca Štátnej veterinárnej správy (SVS) Petr Pejchal. Všetky reťazce vajcia stiahli z predaja a ponúkajú klientom, že ich môžu vrátiť a dostanú za ne peniaze naspäť. O možnom nebezpečenstve dostali veterinári informáciu prostredníctvom systému rýchleho európskeho varovania RASFF. 

“O ochorení v súvislosti s vajcami od vyššie uvedeného poľského dodávateľa informovalo napríklad Holandsko, Nórsko, Chorvátsko a Veľká Británia (Škótsko),” napísal P. Pejchal. Podľa veterinárov by mohli mať reťazce na skladoch a v obchodoch až 2,67 milióna kusov vajec. Ďalších 900‑tisíc kusov ich odobral M. Minařík. 

Závadné šarže mali dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 tohto roku. Poľská firma sídli na adrese Zylice 35 A, Rawicz. 

Baktérie salmonely vyvolávajú hnačkové ochorenie salmonelózu. Do organizmu baktérie prenikajú výhradne ústami a vylučujú sa stolicou, prípadne močom. K prenosu nákazy dochádza potravinami alebo prostredníctvom neumytých rúk. Salmonely možno zničiť dostatočným tepelným spracovaním potraviny. 

Pre silného a zdravého jedinca nebýva ochorenie obvykle nebezpečné. Ohrození môžu byť starší či chorí ľudia a malé deti, horšie sa totiž vyrovnávajú s veľkými stratami tekutín. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.