Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinári očakávajú podporu a ochranu domácich výrobcov potravín

  • 20.04.2012



      Nitra 19. apríla (TASR, ur) – Slovenskí hydinári očakávajú aktívnejší prístup nového vedenia rezortu pri riešení ich problémov najmä v otázkach podpory a ochrany domácich výrobcov potravín, sledovaní zdravotnej bezpečnosti potravín a zlepšovania vzťahov s obchodnými reťazcami. Povedal to dnes po skončení Valného zhromaždenia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) jej hovorca Ľubomír Urban.
      “Zástupcovia liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny, producenti vajec a výrobcovia technológií pre hydinárske odvetvie sa zaoberali súčasnou situáciou v odvetví, ktoré už niekoľko rokov zaznamenáva výrazný pokles výroby a zastaviť sa ho nepodarilo ani v minulom roku,” informoval Urban. Podľa jeho slov to dokumentuje aj skutočnosť, že spracovatelia hydiny zo Slovenska zabezpečujú menej ako 50 % domácej spotreby hydinového mäsa. “Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia,” vysvetlil s tým, že často ide o hydinu nižšej kvality, ktorú zahraniční výrobcovia nedokážu predať na domácom trhu, a tak ju dovážajú na Slovensko za nižšie ceny, aké je schopný dosiahnuť slovenský producent kvalitnej hydiny.
      Konštatoval, že ak sa chce domáci výrobca dostať v tejto konkurencii do obchodnej siete, musí ísť s cenou čo najnižšie, viac razy až pod výrobné náklady, čo už je pre niektorých na hranici udržateľnosti svojej existencie.
      Najviac hydiny sa na Slovensko dováža z Maďarska, Poľska, Brazílie a Českej republiky. Maďarská obdoba Únie hydinárov Slovenska BBT oficiálne oznámila zvyšovanie cien hydiny v troch krokoch (apríl 5 – 6 %, máj 6 – 8 %, začiatok leta 7 %). “Nielen v Maďarsku, ale aj v Česku sa zvyšujú ceny hydiny, keďže sa zvyšujú náklady na kŕmne zmesi a energiu. Na túto skutočnosť slovenskí producenti hydiny musia zareagovať,” povedal TASR generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Hyza Karol Ponesz. Dodal, že teoreticky zvyšovanie cien môže pozitívne ovplyvniť náš domáci trh, pretože ceny slovenského trhu sú nižšie ako v okolitých krajinách. Aj po prípadnom zvýšení ceny na slovenskom trhu naše produkty by mali byť lacnejšie v porovnaní s okolitými krajinami. “Veľakrát ponúkajú zahraniční maďarskí, poľskí, rumunskí dodávatelia lacnejší tovar, lebo sú to ich prebytky a často sú to tovary nižšej kvality,” zdôraznil a pripomenul, že slovenský konzument si môže byť istý, že ceny našej hydiny nie sú vyššie ako v okolitých štátoch.

Valné zhromaždenie zvolilo na ďalšie obdobie nové predstavenstvo a dozornú radu ÚHS. Vo funckii predsedu únie pokračuje Ing. Timotej Husár.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Čo všetko prezradí označovanie potravín? Zacielené na hydinu  

  • 20.12.2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.