Únia hydinárov Slovenska už dlhodobo, najmä prostredníctvom svojich mediálnych aktivít, upozorňuje na minimálny podiel slovenských potravín v stravovacích zariadeniach rôzneho druhu, štátne nevynímajúc. Zverejnili sme napríklad výsledky vlastnej ankety, podľa ktorej ani nie 20 percent školských stravovacích zariadení využíva slovenskú hydinu, ale upozornili sme aj na prípad, keď sa do školských jedálni dostali brazílske kurčatá nadopované antibiotikami. Takisto na fakt, že vo väčšine stravovacích zariadení nerozlišujú medzi domácim dodávateľom a domácim producentom. Pritom slovenský dodávateľ môže predávať, a zväčša tak robí, aj hydinu z Brazílie, Poľska, Česka a iných krajín. Na rozdiel od slovenského výrobcu, ktorý dodáva na trh hydinu, prípadne vajcia len z domácich chovov.
Zdá sa, že v tomto smere by sa veci mohli pohnúť v prospech slovenských potravinárov. Pripravuje sa totiž Národný katalóg potravín, zameraný na podporu čerstvých, regionálnych potravín, ktorý môže zlepšiť odbyt slovenských potravín smerom k spotrebiteľom. Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec a zároveň má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými, kvalitnými a zdravotne bezpečnými potravinami.
Do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo, vrátane hydiny a konzumných slepačích vajec. Je tam zaradená hydina chladená, mrazená a hlbokomrazená – konkrétne kura domáca, kačica, hus, morka, perličk ako aj jedlé droby, čiže pečeň. srdce, svalnatý žalúdok a krk. Ďalej slepačie vajcia, kategória A, čerstvé vajcia z chovu vo voľnom výbehu, podstieľkového chovu, klietkového chovu, biochovu a vo veľkostiach XL,L,M,S. V katalógu by sa mali ponúkať aj hydinové mäsové výrobky. Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.
Na príprave Národného katalógu potravín sa bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Úvodná diskusia Výskumného ústavu potravinárskeho a potravinárskych firiem združených v Únii potravinárov Slovenska a SPPK sa uskutočnila 12. januára 2017. Potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.
Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr aj cielené mediálne a marketingové aktivity. Tie by počas najbližších mesiacov, už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín, pomohli zviditeľniť túto myšlienku a mali by prispieť k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami, teda školskými jedálňami, stravovacími zariadeniami v štátnych inštitúciach, nemocniciach, väzniciach, armáde a pod.