Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinári podporujú návrh začleniť do povinných štatistík aj obchod

  • 27.09.2016

Bratislava 22. septembra – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a jej členovia vítajú návrh novely vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR číslo 291 z roku 2014, ktorou sa vydáva Program štátnych štatistických zisťovaní na roky 2015 až 2017.  Podľa novely sa do povinných štatistík v oblasti produkcie a predaja tak v množstvách, ako aj v hodnotovom vyjadrení v prípade mlieka, mliečnych výrobkov, hydiny, vajec a mäsa majú zahrnúť aj údaje za maloobchod. V súčasnosti  takéto informácie poskytujú len prvovýrobcovia a spracovatelia, databáza za obchod chýba. 

Po novom na základe kompletných údajov bude mať štát ucelený obraz o fungovaní celého potravinového reťazca, teda od prvovýrobcov, spracovateľov až po obchodníkov. Nová štatistická databáza bude teda len doplnením už existujúceho štátneho štatistického zisťovania. 

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), ktorá je členom SPPK si myslí, že pre dosiahnutie transparentnosti nemôže byť problém zverejňovať štatistické údaje obchodníkov tak, ako to robia ostatné články v celom reťazci. Navyše slovenskí poľnohospodári a potravinári majú podozrenie, že si obchodníci uplatňujú iné obchodné podmienky na potraviny z dovozu ako na slovenské. 

Podľa SPPK je významné, že materiál prichádza práve v čase, keď Slovenská republika predsedá Rade EÚ, keď sa rokuje na ministerskej úrovni aj o lepšom postavení dodávateľov v potravinovom reťazci a keď môže aj takouto iniciatívou prispieť k zvýšeniu prehľadnosti v obchodných vzťahoch. Práve zlepšenie transparentnosti je totiž základom pre vyrovnanie vzťahov v dodávateľských reťazcoch potravín aj na úrovni štátov EÚ.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.