Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinári za stolom s krmivármi

  • 12.03.2013

Očakávaný vývoj cien kŕmnych zmesí, možnosti navýšenia objemu kŕmnych zmesí pri plánovanom zvýšení produkcie brojlerových kurčiat na úroveň 80 % spotreby hydinového mäsa a zvýšení produkcie vajec na 100 % spotreby, prehodnotenie vývozu zrnín do zahraničia a iné otázky boli témou spoločného rokovania predstaviteľov Únie hydinárov Slovenska a Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností. Náklady na krmivá totiž predstavujú až 70 percent celkových nákladov chovateľov hydiny a tak sa snažia hľadať s krmivármi také riešenia, ktoré by pomohli existovať na trhu obom odvetviam.  Aby v reťazci poľnohospodárska prvovýroba, chovateľ, spracovateľ a obchod neprofitovali iba články na začiatku a na konci ako je to v súčasnosti. Ako povedal predseda ÚHS Timotej Husár, hydinári preferujú krmivá od domácich dodávateľov, musia mať však zaručenú primeranú cenu a čo je nemenej dôležité, aj stabilnú vysokú kvalitu. Slovenskí hydinári sú prevažne bez pôdy a teda aj bez dotácii, čo ich podnikateľské podmienky v porovnaní so zahraničím sťažuje. Na druhej strane tí, čo dostávajú dotácie, značnú časť  obilia, kukurice, sóje či repky vyvážajú do zahraničia, prípadne ide mimo živočíšnu výrobu, čo potom dvíha ceny surovín na výrobu kŕmnych zmesí.. Na túto skutočnosť poukázal aj predseda Zväzu výrobcov krmív Marian Uhrík, pričom zdôraznil, že slovenskí krmivári majú dostatočné kapacity a sú schopní v plnej miere pokryť potreby hydinárov. Jedným z riešení by bolo zriadenie štátneho kŕmneho fondu, v ktorom by boli evidované zásoby a z týchto by v prípade potreby čerpali subjekty živočíšnej výroby, ďalej by mal mať rezort prehľad o tom, kam ide dotovaná produkcia poľnohospodárskej prvovýroby a v neposlednom rade treba sústavne apelovať na obchodné reťazce a ich častokrát neprimerane vysoké marže. Svoje môže povedať aj zákazník tým, že pri nákupoch bude uprednostňovať  slovenskú hydinu.  

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.